Ciasteczka orzechowe


Ciasteczka orzechowe

Są mięciutkie i idealnie kruche. Ciasteczka orzechowe są doskonałe do kawy. Urzekła mnie w nich wyraźnie odczuwalna orzechowa nuta, którą podbija dodatek kakao i wanilii. Przepis na ciasteczka z orzechami jest bardzo łatwy. Każda osoba, nawet początkująca w kuchni sobie z nim poradzi. Ciasteczka szybko się piecze. Kruche ciasto nie wymaga schładzania w lodówce. Użyłam orzechów włoskich, gdyż są stosunkowo miękkie i łatwo je zmielić np. młynku do kawy albo w blenderze. W sklepach są również dostępne orzechy włoskie tarte (gotowe zmielone). Polecam wam również inne moje przepisy na ciasteczka:

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

domowe kruche ciasteczka

kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem

(2 blachy średniej wielkości okrągłych ciasteczek)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 kostka masła lub 200g margaryny

– 2 jajka

– ½ szklanki cukru (polecam brązowy)

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej

– 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

– 1 łyżka kakao

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka orzechowe?

Orzechy najlepiej zmielić w młynku do kawy lub w blenderze. Zimne masło posiekać nożem na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać przez sito, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, kakao, proszek, cukry i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Będzie lekko klejące o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.1 cm. Wycinać kółka foremką, bądź szklanką. Ciasteczka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, do lekkiego zarumienienia. Ja zawsze sprawdzam łopatką spód ciasteczek. Powinien być zarumieniony. Ciasteczka studzić na kratce. Po ostudzeniu ciasteczka z orzechami przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasteczka-orzechoweciasteczka-orzechowe1ciasteczka-orzechowe2
loading...
Poprzedni Kasza manna dla niemowlaka
Nastepny Pierogi z serem na słodko

11 komentarzy

  1. Ervisha
    11 października 2017
    Odpowiedz

    One nie mogą nie smakować i z pewnością ciężko im się oprzeć :)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 października 2017
      Odpowiedz

      Zgadzam się:) Ja zwykle zjadam 2-3 naraz :-)

  2. Ania
    11 października 2017
    Odpowiedz

    Na takie ciasteczka to ja jestem zawsze chętna :) Pyszności!

    • Helen G.
      Helen G.
      11 października 2017
      Odpowiedz

      Mnie najbardziej smakują te domowej roboty, bo sama kontroluję składniki ciasteczek:)

  3. Basia
    11 października 2017
    Odpowiedz

    Potwierdzam, że są cudowne! Szukałam kiedyś gotowych, zmielonych orzechów, ale nie mogłam znaleźć. O blender chodzi taki, co się wrzuca do środka, zamyka i w środku noże się same kręcą? Taki jakby minimalakser? Czy o taki ręczny? Przepraszam za durne pytanie, ale jeszcze nigdy nie mieliłam orzechów sama :)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 października 2017
      Odpowiedz

      Dobrze, że pytasz. Tak chodzi o takie zamykane urządzenie. Może być też młynek do kawy elektryczny, jeśli masz. Orzechy tarte widziałam w Auchan w Rivierze.

      • Basia
        15 października 2017
        Odpowiedz

        Dziękuję! :) Młynka do kawy nie mam, ale blender tak :)

  4. Magda
    12 października 2017
    Odpowiedz

    Apetyczne ciasteczka, do kawy idealnie pasują :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 października 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Serdecznie polecam, są bardzo łatwe w upieczeniu:)

  5. Królowa Karo
    12 października 2017
    Odpowiedz

    Sądząc po składnikach – muszą być pyszne!

    • Helen G.
      Helen G.
      12 października 2017
      Odpowiedz

      Są pyszne :-) Polecam.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *