Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem


Pożywne i idealnie chrupiące. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem to pomysł na zdrową słodką przekąskę do herbaty czy kawy. Są bowiem oparte na bogatych w składniki odżywcze płatkach owsianych i słoneczniku. Owies słynie z właściwości wzmacniających i odmładzających. Nasiona słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Zawierają również białko, błonnik, witaminy (A, z grupy B, C, D, F, kwas foliowy), minerały (potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, sód), a także fitosterole, które działają antyonowotworowo i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

W przepisie na ciasteczka owsiane ze słonecznikiem podałam zróżnicowaną ilość cukru. Przy jego mniejszej wartości – ¾ szklanki, ciasteczka są lekko słodkawe. Osoby, które preferują słodsze przekąski mogą dać 1 szklankę cukru/cukru trzcinowego albo  zdrowszej alternatywy – ksylitolu. Polecam wam również moje ciasteczka owsiane z rodzynkami (ze zmielonych płatków owsianych).

(2 blachy)

Składniki:

– 3 szklanki płatków owsianych

– 1,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika

– 1 szklanki mąki

– ¾ -1 szklanki cukru (można dać również cukier trzcinowy albo ksylitol)

– 1 kostka masła lub 200g margaryny

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 2 jajka

– 1 płaska łyżeczka sody

– szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka owsiane ze słonecznikiem?

Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, cukry, mąkę. Dodać sodę 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz szczyptę soli. Na koniec wlać ostudzone masło, wbić jajka i całość dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub dłońmi. Ciasto jest bardzo klejące. Do miseczki wlać zimną wodę i zwilżonymi dłońmi formować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-centymetrowych odstępach. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Ciasteczka piec 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzone ciasteczka owsiane ze słonecznikiem przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka (na dłużej zachowają świeżość i kruchość).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasteczka-owsiane-ze-slonecznikiemciasteczka-owsiane-ze-slonecznikiem1ciasteczka-owsiane-ze-slonecznikiem2ciasteczka-oswiane-ze-slonecznikiem3ciasteczka-owsiane-ze-slonecznikiem4
loading...
Poprzedni Herbatka na przeziębienie
Nastepny Zupa pieczarkowa

7 komentarzy

  1. Beti
    2 października 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciasteczka :-)

  2. Ania
    2 października 2017
    Odpowiedz

    Takie ciasteczka to jedne z moich ulubionych :) Pychotka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 października 2017
      Odpowiedz

      Moje również:) Często je piekę.

  3. agata
    3 października 2017
    Odpowiedz

    Moja przyjaciółka robi najsmaczniejsze ciasteczka owsiane :)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 października 2017
      Odpowiedz

      Dobrze mieć taką przyjaciółkę :-)

  4. Ervisha
    6 października 2017
    Odpowiedz

    Przyjemnie takie schrupać :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 października 2017
      Odpowiedz

      Są rzeczywiście fajnie chrupiące :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *