Sernik królewski


Sernik królewski

Tradycyjny na kakaowym cieście z kruszonką. Sernik królewski to sernik na bogato, z tłustym trzykrotnie mielonym twarogiem, masłem i kakao. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do ciasta sera z wiaderka. Wówczas dajcie o 1 budyń więcej. Ser z wiaderka jest bardziej wodnisty i wymaga większego zagęszczenia.

Sernik królewski na ciemnym cieście prezentuje się bardzo dostojnie na pokrojony na półmisku. Jest ciężki i wilgotny. Sernik ten zawsze pojawia się na święta u mojej teściowej. Z aromatem kakao najlepiej komponuje się wanilia. Można użyć również aromatu śmietankowego. Niektórzy dają też skórkę pomarańczową.

Lubię sernik królewski za to, że zawsze mi wychodzi. Nie opada podczas pieczenia ani też nie pęka. Pamiętajcie, by podczas pieczenia ciasta nie raczej otwierać drzwiczek. Zwykle robię 1-2 razy pod sam koniec pieczenia. Sernik też częściowo studzę w wyłączonym otwartym piekarniku.

Sernik królewski po upieczeniu na długo zachowuje świeżość. Najsmaczniejszy jest po 2-3 dniach Nie zawsze trzymam go w lodówce.

Serdecznie polecam wam również:

sernik z brzoskwiniami

sernik mojej mamy

sernik japoński – 3 składniki.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

1 szklanka to 250 ml

Kruche ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 250g zimnego masła

– ¾ szklanka cukru

– 3 łyżki kakao

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 3 żółtka

– 1 łyżka cukru waniliowego → daję domowy cukier waniliowy

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Masa serowa:

– 1kg tłustego sera twarogowego 3-krotnie mielonego*

– 150g miękkiego masła (3/4 kostki)

– 1 ⅓ szklanki cukru

– 1 budyń waniliowy lub śmietankowy** (40g)

– 5 jajek + 3 białka pozostałe z ciasta

– 100g rodzynek (opcjonalnie)

– olejek waniliowy lub śmietankowy

*można użyć ewentualnie sera w wiaderku

**w przypadku użycia sera z wiaderka dajemy 2 budynie.

Jak zrobić sernik królewski?

Zaczynamy od 3-krotnego przekręcenia sera przez maszynkę. Ja kupuję gotowy tłusty śmietankowy twaróg w kostce 3-krotnie mielony.

Kruche ciasto: Do miski wbić żółtka, wsypać przesypaną przez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukry, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Część ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Resztę owinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku. Ciasto nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i podpiec przez około 15 minut. Przygotować masę serową.

Masa serowa: Rodzynki, jeśli dajemy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odsączyć i obtoczyć w mące. Odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrami na gładką, puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Białka połączyć z tymi, które nam pozostały z kruchego ciasta. Do ubitego masła z cukrem dodawać stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodawać partiami twaróg, nie przerywając ubijania. Na koniec wsypać budyń i dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Na koniec dodać obtoczone w mące rodzynki oraz kilka kropli olejku zapachowego i delikatnie wymieszać masę. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na wierzch.

Sernik królewski wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut w funkcji „góra-dół”. Po upieczeniu pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut, po czym studzić na blacie kuchennym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Biała kiełbasa pieczona w piwie
Nastepny Pasta na kanapki z twarogu i papryki

15 komentarzy

  1. Dorota z kobietytomy.pl
    28 marca 2018
    Odpowiedz

    Mój ulubiony sernik! :)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 marca 2018
      Odpowiedz

      Miło mi:) Też go bardzo lubię ;-)

  2. Ervisha
    28 marca 2018
    Odpowiedz

    Bakalie bym z niego wydłubała :P

    • Helen G.
      Helen G.
      28 marca 2018
      Odpowiedz

      Dlatego podałam je w przepisie jako opcjonalne, bo wiem, że nie każdy za nimi przepada :-)

  3. marcepanowy kącik
    28 marca 2018
    Odpowiedz

    Pysznie się prezentuje. Kruszonką na wierzchu na pewno fajnie chrupie. ❤💙💚

    • Helen G.
      Helen G.
      28 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :)

  4. Magda
    29 marca 2018
    Odpowiedz

    Pyszne ciasto, prawdziwie królewski sernik :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 marca 2018
      Odpowiedz

      Potwierdzam :-)

  5. Marzena
    29 marca 2018
    Odpowiedz

    Jeden z moich ulubionych serniczków :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 marca 2018
      Odpowiedz

      Moich również :)

  6. Kuchnia MagdaLeny
    5 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Moja babcia taki robiła :) Pycha!

  7. Joko
    18 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Witam, może zna Pani sprawdzony przepis na sernik pistacjowy? :) Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Nie robiłam dotąd takiego sernika ale mogę coś w tej kwestii pomyśleć i niebawem opracować taki przepis :-)

  8. Yoko
    22 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Dziękuję serdecznie za odpowiedź, będę zaglądać; pozdrawiam :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      9 maja 2018
      Odpowiedz

      Opracowałam przepis na sernik pistacjowy ;-) Serdecznie polecam spróbować. Jest bardzo smaczny :)

      https://domowe-potrawy.pl/sernik-pistacjowy/

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *