Ciasto z kremem bananowo-kokosowym


Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w gazecie. To kakaowy placek przełożony kremem na bazie bitej śmietany, z bananami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. Pycha! Nieco zmodyfikowałam przepis, zmniejszając ilość cukru w cieście, dodając za to jedno jajko więcej oraz olejek waniliowy do kremu. Zamiast 2 opakowań śmietan- fixu, zastosowałam żelatynę, która moim zdaniem znaczniej lepiej się spisuje, bo idealnie usztywnia krem. Do kremu użyłam gorzkiej czekolady ale jeśli wolicie słodszy smak, możecie dać także mlecznej. Jak dla mnie ciasto idealne do popołudniowej kawy. Polecam:)

Składniki:
Ciasto:

– 1 kostka margaryny

– 5 jajek

– 3 łyżki kakao

– 2 szklanki mąki

– 1 ¼ szklanki cukru

– 7 łyżek wody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem bananowo-kokosowy:

– 500ml śmietanki tortowej (36%)

– 3 duże banany

– 4 łyżki cukru pudru

– kilka kropli esencji waniliowej

– 2 łyżeczki żelatyny

– 100g wiórek kokosowych

– 1 tabliczka czekolady 100g (użyłam gorzkiej)

– sok z cytryny

Dodatkowo:

100g wiórek kokosowych uprażonych na patelni na wierzch ciasta

Ciasto: Margarynę rozpuścić, wsypać cukier, kakao i dodać wodę. Dokładnie zamieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz ciepłą roztopioną margarynę z kakao i cukrem. Miksować chwilę. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Zamieszać łyżką. Ciasto wylać do formy o wymiarach 25x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C. Trochę przestudzić, po czym przekroić ciasto wzdłuż na pół.

Krem: Banany obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Czekoladę również drobno posiekać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie zamieszać i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać esencję waniliową. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać. Do masy dodać banany, rozdroblioną czekoladę i wiórki.

Na warstwę ciasta nałożyć połowę kremu, przykryć drugim ciastem i resztą kremu. Wygładzić powierzchnię nożem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem
Nastepny Klopsy indycze w sosie pieczarkowym

5 komentarzy

  1. Sabienne
    16 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawe zestawienie smaków. Nazwa nieistotna, liczy się smak:-)A ciacho wygląda bardzo dobrze:-)

  2. Rafal Baniak
    28 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Jak dla mnie ciasto za suche, wydaję mi się że za dużo jest wiórków kokosowych, ale można dać mniej lub zostapić je białą startą czekoladą i też bedzie pycha :)

  3. Brzeski
    13 listopada 2016
    Odpowiedz

    Polączenie banana z wiórkami kokosowymi stworzyło na pewno wyśmienity smak! Musze to koniecznie wypróbować! Dziękuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam, Helen:-)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 listopada 2016
      Odpowiedz

      Ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne, ciekawy jest też dodatek czekolady w kremie :)

  4. lukaszmakeup.pl
    14 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ale bym zajadał <3

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *