Szarlotka z połówkami jabłek


Szarlotka z połówkami jabłek

To inaczej szarlotka cesarska. Szarlotka z połówkami jabłek to wspaniałe typowo jesienne ciasto. Cudownie rozpływa się w ustach. Połówka jabłka stanowi jedną porcję i po upieczeniu na półkruchym cieście jest idealnie mięciutka. Jabłecznik z połówkami jabłek jest bardzo łatwym ciastem. Szybko się go piecze. Z podanego przepisu wychodzi 12 porcji.

Szarlotka z połówkami jabłek ciekawie się prezentuje, bowiem połówki jabłek tworzą „górki”. Ciasto do szarlotki jest półkruche z dodatkiem serka waniliowego, który nadaje mu miękkości i aksamitności. Wierzch ciasta polecam polać lukrem, zaś połówki jabłek obficie posypać cynamonem. Zapraszam wspólnego pieczenia ze mną!

Zobacz takżeszarlotka z bezą – najlepsza.

(duża prostokątna blach o wym. 21×32 cm)

Składniki:

– 6 średnich jabłek*

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 2 żółtka

– ½ szklanki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

*najlepiej nadają się jabłka kwaskowate typu szara reneta albo antonówka.

Dodatkowo:

– cynamon do posypania jabłek

Lukier:

– 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłek?

Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski, wbić 2 żółtka, dodać cukry, 3 łyżki serka waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimną margarynę pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść półkruche ciasto. Podsypać mąką by się nie kleiło, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Prostokątną foremkę o wym. 21 x 32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta, przenieść ją na wałku i wyłożyć na dno formy. Na nie wyłożyć połówki jabłek (wychodzą po 3 w rzędzie). Jabłka oprószyć cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść na wałku i nakryć jabłka. Dokładnie skleić ranty kruchego ciasta. Docisnąć ciasto między jabłkami.

Jabłecznik z połówkami jabłek piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C na funkcji góra-dół. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Przygotować lukier: w miseczce energicznie mieszać ze sobą 1 szklankę cukru pudru z 1 pełną łyżką gęstej śmietany i 1 łyżeczką soku z cytryny, do uzyskania gładkiej masy. Gotowym lukrem polać ciasto. Po ostudzeniu szarlotkę z połówkami jabłek przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Domowa kapusta kiszona w słoiku
Nastepny Racuchy drożdżowe z jabłkami

9 komentarzy

  1. Ania
    28 października 2018
    Odpowiedz

    Ciasta z jabłkami nigdy nie odmówię 😊 Pysznie wygląda 😊

    • Helen G.
      Helen G.
      28 października 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję Aniu :-)

  2. Ervisha
    28 października 2018
    Odpowiedz

    Kiedyś ją robiłam i każdemu smakowała :)

  3. Magda
    29 października 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię szarlotkę, ale takie z połówkami jabłek jeszcze nie robiłam, wygląda bardzo apetycznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 października 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  4. Ania
    30 października 2018
    Odpowiedz

    Ja uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami i nie tylko ciasta bo i pierogi babcia nam robiła z jabłkami :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 października 2018
      Odpowiedz

      Pierogów z jabłkami akurat nie jadłam ;-)

  5. Gotuj w domu
    30 października 2018
    Odpowiedz

    Smakowicie wygląda i chętnie wypróbuję przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 października 2018
      Odpowiedz

      Bardzo polecam, ciasto jest pyszne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *