Racuchy drożdżowe z jabłkami


Racuchy drożdżowe z jabłkami

Mięciutkie drożdżowe ciasto z kawałkami jabłka. Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami są po prostu pyszne! Są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Racuchy z jabłkami mogą być podane zarówno na lekki obiad, jak i na kolację. Dosyć łatwo je przygotować. Trzeba jedynie poczekać na wyrośnięcie ciasta.

Racuchy możecie zrobić na dwa sposoby – na drożdżach albo z dodatkiem proszku do pieczenia. Mnie osobiście bardziej smakują racuchy drożdżowe, gdyż są bardziej puchate.

Racuszki drożdżowe z jabłkami zwykle podaje się posypane cukrem pudrem. Świetnie też smakują z konfiturami. Bardzo lubię racuchy polane gęstą śmietaną oraz posypać cukrem i cynamonem.

Zobacz także:

racuchy drożdżowe jak pączki

jabłka smażone w cieście

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 jabłka

– 2 szklanki lekko ciepłego mleka

– 500 g mąki

– 1 jajko

– 30g świeżych drożdży

– 1 łyżka cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– cukier puder do posypania

Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami?

Przygotować najpierw rozczyn: do garnuszka wlać około ½ szklanki lekko ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, nakryć spodeczkiem i odstawić na 5-10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

Mąkę przesiać do większej miski, wlać pozostałe mleko oraz rozczyn. Wbić jajko, dodać cukry i szczyptę soli. Ciasto mieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera. Następnie nakryć ciasto bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć też gniazda nasienne. Jabłka pokroić w większą kostkę i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 minut, by ciasto jeszcze podrosło.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcję ciasta. Racuchy drożdżowe smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy drożdżowe z jabłkami podawać posypane z cukrem pudrem. Dobrze smakują też z bitą śmietaną, konfiturami albo polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Szarlotka z połówkami jabłek
Nastepny Zupa z soczewicy

6 komentarzy

  1. Królowa Karo
    1 listopada 2018
    Odpowiedz

    Mniam! To są zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa!

    • Helen G.
      Helen G.
      1 listopada 2018
      Odpowiedz

      Mojego także ;-)

  2. Ania
    1 listopada 2018
    Odpowiedz

    Apetycznie wyglądają te racuszki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 listopada 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję Aniu :-)

  3. Kuchcik gotuje
    2 listopada 2018
    Odpowiedz

    Racuszki z jabłkami uwielbiam, gdyż przypominają moje dzieciństwo :)

  4. Ania
    2 listopada 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie placuszki :) Pyszności :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *