Zupa z soczewicy


Zupa z soczewicy

Rozgrzewająca i sycąca. Zupa z soczewicy jest idealna na chłodne i ponure dni. Ugotowana na bulionie z dodatkiem warzyw. Do zupy daję soczewicę czerwoną, gdyż ta nadaje jej apetyczny kolor. Zupa z soczewicą dobrze komponuje się z ziemniakami i pomidorami. Ja daję te z puszki,  choć mogą być świeże zwłaszcza w sezonie letnim.

Zupa z soczewicy z warzywami może być na bulionie warzywnym lub ewentualnie na wodzie. Wówczas wymaga ona lepszego doprawienia, ewentualnie dodatku kostki bulionowej. Choć wolę tej unikać.

Przepis na zupę z soczewicy jest bardzo łatwy. Soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia, a jedynie opłukania na sicie po bieżącą wodą. Soczewicę gotuje się wraz w warzywami stosunkowo szybko. Polecam wzbogacić zupę z soczewicą majerankiem, mieloną słodką papryką, curry oraz szczyptą chili. Taka zupa z soczewicy nadaje się także dla dzieci. Maluchom najlepiej zupę zmiksować na gładki krem. Nie dodawajcie wtedy chili.

Zobacz takżezupa grochowa (grochówka).

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2l domowego bulionu warzywnego lub ewentualnie wody

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera (opcjonalnie)

– 1 duża cebula

– 3 ziemniaki

– 3 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki curry

– szczypta chili

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę z soczewicy?

Najpierw ugotować bulion warzywny. Jeśli go nie mamy, może być woda. Wszystkie warzywa, umyć obrać i pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić najpierw cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Po chwili dodać pozostałe warzywa (bez ziemniaków). Chwilę smażyć.

Następnie przełożyć do garnka z bulionem lub wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień na niewielki. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną na sicie soczewicę. Zupę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 20 minut.

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i zupę gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, majerankiem i curry. Zupę z soczewicy podawać solo lub z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Racuchy drożdżowe z jabłkami
Nastepny Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem

6 komentarzy

  1. Ania
    8 listopada 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam soczewicę i takie pożywne zupki :) Pycha :)

  2. Agnieszka Wieczorek
    11 listopada 2018
    Odpowiedz

    Doskonała propozycja na jesienne dni! Pyszna i sycąca!

  3. Ervisha
    12 listopada 2018
    Odpowiedz

    Lubię taką zupę :)

  4. Magda
    12 listopada 2018
    Odpowiedz

    Podoba mi się ta zupa, jeśli chodzi o soczewicę, to najbardziej lubię właśnie czerwoną :)

  5. Kuchcik gotuje
    14 listopada 2018
    Odpowiedz

    Lubię soczewicę, ale bardziej odpowiada mi smak zielonej, chociaż czerwona ładniej wygląda :)

  6. Królowa Karo
    15 listopada 2018
    Odpowiedz

    Ostatnio soczewica gości u mnie dość często. Tak już mam. Jak coś mi zasmakuje, to jest na tapecie długie tygodnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *