Bułki zapiekane z pieczarkami i serem
Bułki zapiekane z pieczarkami i serem
Chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to rodzaj domowych zapiekanek. Wypełnione nadzieniem z pieczarek i cebulki, pachnącym pietruszką i oregano. Bułki nadziewane pieczarkami posypuję startym żółtym serem i szczyptą mielonej słodkiej papryki. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia 🙂
Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to smaczna przekąska na wszelkie imprezy, jak również fajny pomysł na śniadanie czy kolację. Do takich zapiekanek najlepiej nadają się kajzerki, z uwagi na to iż są stosunkowo płaskie. Polecam wydrążyć nieco środek bułek. Farsz wówczas lepiej przylegał do bułki. Poza tym łatwiej się takie bułki gryzie i pieczarki nie spadają.
Serdecznie polecam wam również bułki zapiekane z szynką i serem.
(8 porcji)
Składniki:
– 4 kajzerki
– 400g pieczarek
– 12-15 dag startego sera żółtego
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– ½ pęczka natki pietruszki
– ½ łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– masło do posmarowania bułek
– słodka papryka do posypania
– ketchup do polania
▌Jak zrobić bułki zapiekane z pieczarkami i serem?
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na 2 łyżkach masła najpierw zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Jak puszczą sok, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ½ łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich. Dusić jeszcze 1-2 minuty. Pieczarki przecedzić na sitku z nadmiaru płynu i przełożyć na talerz.
Kajzerki przekroić na pół. Wydrążyć nieco środek. Każdą połówkę łącznie z zagłębieniem posmarować masłem (bułki nie będą po upieczeniu suche). Następnie wypełnić bułkę nadzieniem z pieczarek. Na koniec posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Posypać mieloną słodką papryką. Bułki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki zapiekać przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia i roztopienia sera. Podawać gorące polane ketchupem na śniadanie, kolację bądź jako przekąskę podczas imprez.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Smak dzieciństwa 🙂
Zdecydowanie mój także 🙂
Mniam, ale bym zjadła taką bułeczkę 🙂
Były pyszne te mini zapiekaneczki 😉 zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Jak dobrze mi się te bułeczki kojarzą! a nie jadłam ich całe wieki. Dzięki,że mi o nich przypomniałaś:)
Bardzo mi miło 🙂 Serdecznie polecam !
Nie tylko na śniadanie 🙂
Dokładnie:) Bułeczki mogą być też na kolację czy jako przekąska na imprezę:)
Moja ulubiona propozycja na kolację 🙂