Bułki zapiekane z pieczarkami i serem


Bułki zapiekane z pieczarkami i serem

Chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to rodzaj domowych zapiekanek. Wypełnione nadzieniem z pieczarek i cebulki, pachnącym pietruszką i oregano. Bułki nadziewane pieczarkami posypuję startym żółtym serem i szczyptą mielonej słodkiej papryki. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to smaczna przekąska na wszelkie imprezy, jak również fajny pomysł na śniadanie czy kolację. Do takich zapiekanek najlepiej nadają się kajzerki, z uwagi na to iż są stosunkowo płaskie. Polecam wydrążyć nieco środek bułek. Farsz wówczas lepiej przylegał do bułki. Poza tym łatwiej się takie bułki gryzie i pieczarki nie spadają.

Serdecznie polecam wam również bułki zapiekane z szynką i serem.

(8 porcji)

Składniki:

– 4 kajzerki

– 400g pieczarek

– 12-15 dag startego sera żółtego

– 1 cebula

– 2 łyżki masła

– ½ pęczka natki pietruszki

– ½ łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– masło do posmarowania bułek

– słodka papryka do posypania

– ketchup do polania

Jak zrobić bułki zapiekane z pieczarkami i serem?

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na 2 łyżkach masła najpierw zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Jak puszczą sok, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ½ łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich. Dusić jeszcze 1-2 minuty. Pieczarki przecedzić na sitku z nadmiaru płynu i przełożyć na talerz.

Kajzerki przekroić na pół. Wydrążyć nieco środek. Każdą połówkę łącznie z zagłębieniem posmarować masłem (bułki nie będą po upieczeniu suche). Następnie wypełnić bułkę nadzieniem z pieczarek. Na koniec posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.  Posypać mieloną słodką papryką. Bułki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki zapiekać przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia i roztopienia sera. Podawać gorące polane ketchupem na śniadanie, kolację bądź jako przekąskę podczas imprez.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Karkówka w sosie własnym
Nastepny Sos musztardowy na zimno

10 komentarzy

  1. Malwina
    19 lutego 2018
    Odpowiedz

    Smak dzieciństwa :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 lutego 2018
      Odpowiedz

      Zdecydowanie mój także :)

  2. Beti
    19 lutego 2018
    Odpowiedz

    Mniam, ale bym zjadła taką bułeczkę :-)

  3. Ania
    19 lutego 2018
    Odpowiedz

    Były pyszne te mini zapiekaneczki ;) zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 lutego 2018
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakowały :-)

  4. Ewa
    20 lutego 2018
    Odpowiedz

    Jak dobrze mi się te bułeczki kojarzą! a nie jadłam ich całe wieki. Dzięki,że mi o nich przypomniałaś:)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 lutego 2018
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło :-) Serdecznie polecam !

  5. Ervisha
    20 lutego 2018
    Odpowiedz

    Nie tylko na śniadanie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie:) Bułeczki mogą być też na kolację czy jako przekąska na imprezę:)

  6. Kuchnia MagdaLeny
    22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Moja ulubiona propozycja na kolację :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *