n/a
PrzekąskiŚniadanieWegetariańskieZapiekanki

Bułki zapiekane z pieczarkami i serem

Bułki zapiekane z pieczarkami i serem

Chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to rodzaj domowych zapiekanek. Wypełnione nadzieniem z pieczarek i cebulki, pachnącym pietruszką i oregano. Bułki nadziewane pieczarkami posypuję startym żółtym serem i szczyptą mielonej słodkiej papryki. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to smaczna przekąska na wszelkie imprezy, jak również fajny pomysł na śniadanie czy kolację. Do takich zapiekanek najlepiej nadają się kajzerki, z uwagi na to iż są stosunkowo płaskie. Polecam wydrążyć nieco środek bułek. Farsz wówczas lepiej przylegał do bułki. Poza tym łatwiej się takie bułki gryzie i pieczarki nie spadają.

Serdecznie polecam wam również bułki zapiekane z szynką i serem.

(8 porcji)

Składniki:

– 4 kajzerki

– 400g pieczarek

– 12-15 dag startego sera żółtego

– 1 cebula

– 2 łyżki masła

– ½ pęczka natki pietruszki

– ½ łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– masło do posmarowania bułek

– słodka papryka do posypania

– ketchup do polania

Jak zrobić bułki zapiekane z pieczarkami i serem?

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na 2 łyżkach masła najpierw zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Jak puszczą sok, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ½ łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich. Dusić jeszcze 1-2 minuty. Pieczarki przecedzić na sitku z nadmiaru płynu i przełożyć na talerz.

Kajzerki przekroić na pół. Wydrążyć nieco środek. Każdą połówkę łącznie z zagłębieniem posmarować masłem (bułki nie będą po upieczeniu suche). Następnie wypełnić bułkę nadzieniem z pieczarek. Na koniec posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.  Posypać mieloną słodką papryką. Bułki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki zapiekać przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia i roztopienia sera. Podawać gorące polane ketchupem na śniadanie, kolację bądź jako przekąskę podczas imprez.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Bułki zapiekane z pieczarkami i serem
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close