Sos musztardowy na zimno


Sos musztardowy na zimo

Idealny do wędlin, kiełbasek, parówek czy jajek. Sos musztardowy na zimno jest błyskawiczny w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać majonez z musztardą, miodem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodatek curry i szczypta chili świetnie podnosi smak potrawy. Przed podaniem sos musztardowy warto schłodzić w lodówce. W przypadku użycia bardzo ostrej musztardy np. rosyjskiej albo kozaka, należy dać jej nieco mniej jak w przepisie.

Sos musztardowy na zimno z mojego przepisu jest słodko-pikantny z lekką nutą kwaśności. Jeśli chcecie nadać mu wyjątkowego charakteru, możecie dodać również drobno posiekanego ogórka konserwowego.

Serdecznie polecam wam również:

sos czosnkowy do mięs

sos tatarski.

(nieduża miseczka)

Składniki:

– 3 łyżki musztardy np. sarepskiej, albo Dijon

– 4 łyżki majonezu

– kilka kropli soku z cytryny

– 2 łyżeczki miodu

– ⅓ łyżeczki curry

– szczypta chili

– sól, pieprz

Jak zrobić sos musztardowy na zimno?

W miseczce wymieszać ze sobą majonez i musztardę. Dodać 2 łyżeczki płynnego miodu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i szczyptą chili. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać. Sos musztardowy na zimno przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać go do mięs, wędlin, kiełbasek, parówek czy jajek.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Bułki zapiekane z pieczarkami i serem
Nastepny Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

13 komentarzy

  1. Magda
    21 lutego 2018
    Odpowiedz

    Na pewno fajnie podkręca smak wędlin lub jajek :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 lutego 2018
      Odpowiedz

      Zdecydowanie :-)

  2. Ervisha
    22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Taki sos często jest podawany do jajek na twardo z ziemniakami – przynajmniej w szpitalach :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 lutego 2018
      Odpowiedz

      Być może:) U mnie w domu czasem się go jadło też do ziemniaków i jajek na twardo :-)

  3. Malwina
    22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Taki dip musztardowy to super dodatek do pieczonych mięs i nie tylko :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 lutego 2018
      Odpowiedz

      Też tak uważam, sos jest naprawdę pyszny ;-)

  4. Ania
    22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Dziękuję za przepis :) apetycznie brzmi i faktycznie do jajek będzie idealny :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 lutego 2018
      Odpowiedz

      Proszę uprzejmie ;-)

  5. Agnieszka Kowalskaa
    22 lutego 2018
    Odpowiedz

    ja niestety nie lubię musztardy, ale może taki sos były niezły :p

  6. aknezz
    22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Przyznam, że do wędlin, kiełbas wystarcza mi sama musztarda, nie mam potrzeby aby mieszać ją z innymi składnikami, sama w sobie jest bardzo dobra :)

  7. Kuchnia MagdaLeny
    23 lutego 2018
    Odpowiedz

    świetny sos :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 lutego 2018
      Odpowiedz

      Bardzo często go przyrządzam :-)

  8. Królowa Karo
    24 lutego 2018
    Odpowiedz

    Zawsze robiłam na ciepło do jajka – muszę spróbować tego przepisu.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *