SosyWegetariańskie

Sos musztardowy na zimno

Sos musztardowy na zimo

Idealny do wędlin, kiełbasek, parówek czy jajek. Sos musztardowy na zimno jest błyskawiczny w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać majonez z musztardą, miodem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodatek curry i szczypta chili świetnie podnosi smak potrawy. Przed podaniem sos musztardowy warto schłodzić w lodówce. W przypadku użycia bardzo ostrej musztardy np. rosyjskiej albo kozaka, należy dać jej nieco mniej jak w przepisie.

Sos musztardowy na zimno z mojego przepisu jest słodko-pikantny z lekką nutą kwaśności. Jeśli chcecie nadać mu wyjątkowego charakteru, możecie dodać również drobno posiekanego ogórka konserwowego.

Zobacz takżesos czosnkowy do mięs.

(nieduża miseczka)

Składniki:

– 3 łyżki musztardy np. sarepskiej, albo Dijon

– 4 łyżki majonezu

– kilka kropli soku z cytryny

– 2 łyżeczki miodu

– ⅓ łyżeczki curry

– szczypta chili

– sól, pieprz

Jak zrobić sos musztardowy na zimno?

W miseczce wymieszać ze sobą majonez i musztardę. Dodać 2 łyżeczki płynnego miodu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i szczyptą chili. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać. Sos musztardowy na zimno przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać go do mięs, wędlin, kiełbasek, parówek czy jajek.

Smacznego!

Helen G.

Sos musztardowy na zimno
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

13 komentarzy

  1. Przyznam, że do wędlin, kiełbas wystarcza mi sama musztarda, nie mam potrzeby aby mieszać ją z innymi składnikami, sama w sobie jest bardzo dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button