Sałatka z czerwoną fasolą i selerem konserwowym
Sałatka z czerwoną fasolą i selerem konserwowym
Wyśmienita na co dzień. Sałatka z czerwoną fasolą i selerem konserwowym zawiera też jajka i kukurydzę konserwową. Słoik selera konserwowego lubię mieć tzw. dyżurny w szafce. Bardzo lubię jego słodkawy smak. Seler konserwowy świetnie komponuje się z jajkami, porem i czerwoną fasolką. Pokrojony w cieniutkie paseczki przypomina makaron 🙂
Sałatka z czerwoną fasolą ma kilka odsłon. Możecie dodać do niej szynkę, ogórek kiszony czy ananasa. Dziś prezentuję wersję typowo wegetariańską. Zachęcam was gorąco do spróbowania!
Zobacz także
→ sałatka z czerwoną fasolą i szynką.
→ sałatka z ananasem i czerwoną fasolą.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
– 4 jajka
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 słoik selera konserwowego
– pół białej części pora
– kilka łyżek majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z czerwoną fasolą i selerem konserwowym?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, następnie drobno pokroić, przełożyć do miski. Fasolkę przecedzić na sicie i przelać wrzątkiem. Seler i kukurydzę odsączyć z wody.
Por drobno pokroić, posypać obficie solą. Po chwili ugnieść dłonią, aby zmiękł. Dodać do reszty składników. Sałatkę z czerwoną fasolą doprawić solą, pieprzem i musztardą. Dodać majonez.
Sałatkę dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Sałatkę z czerwoną fasolą i selerem konserwowym serwować z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Seler konserwowy to świetny dodatek do sałatek, dodaje smaku i charakteru 🙂
Zgadzam się 🙂
Lubię seler konserwowy i robie jedną sałatkę z im na Wielkanoc 🙂 ta tez mi fajnie wygląda 🙂
Fajne są takie sałatki
Robię bardzo podobną, ale dodaję jeszcze trochę drobiowej szynki.
Ciekawy pomysł 😉