Pasta dr Budwig (serowo-olejowa)


Pasta dr Budwig  (zw. Budwigową), to nic innego jak połączenie chudego twarogu i naturalnego nieoczyszczonego oleju lnianego, bogatego w cenne kwasy omega-3.  Gdy dodamy do niej musztardę i sok z cytryny otrzymamy pyszny majonez budwigowy. Aby pasta miała gładką konsystencję należy miksować twaróg z olejem lnianym przez 3-5 minut, by pozbyć się wszelkich grudek. Dla pożądanej konsystencji lekko płynnej dodaje się nieco mleka, naturalnego jogurtu bądź kefiru.

Pastę można przyrządzić na kilka sposobów:

Na słodko: dodając 1 łyżkę miodu, cynamon, kardamon.

Na słono: dodając sól, pieprz i ewentualnie zioła (majeranek, estragon, lubczyk, koper, natka pietruszki), świeży ogórek  starty na tarce.

Na ostro: dodając pieprz cayenne, czosnek, cebulę lub imbir.

Przyjmuje się, że na 12,5dag sera powinno się dawać 2 łyżki oleju lnianego. Osoby ze schorzeniami powinny zwiększyć dawkę oleju od 6-8.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 250g chudego twarogu

– 4 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt

– 4 łyżki jogurtu/kefiru bądź mleka

– sól, pieprz

Twaróg miksować z olejem i jogurtem na gładką masę aż od uzyskania pożądanej konsystencji (3-5 minut). Masa powinna być gładka, bez grudek, lekko płynna. Doprawić do smaku w zależności czy chcemy pastę na słodko (miodem) czy na słono –  sól, pieprz + dodatki. Pastą smarować pieczywo. Można także dodać do pasty owoc np. banana i zmiksować  go – taką pastę dodać do musli czy owsianki. Pastę można przechowywać w lodówce do 48 godzin. Próbowałam dwie jej wersję na słono z solą i pieprzem oraz na słodko z miodem cynamonem i mielonym kardamonem. Obie bardzo mi smakują. Następnym razem muszę spróbować wersji na ostro np. z imbirem i czosnkiem:)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-dr-budwig-serowo-olejowapasta-dr-budwig-serowo-olejowa1
loading...
loading...
Poprzedni Pasta jajeczna z olejem lnianym
Nastepny Sałatka z selera

2 komentarze

  1. arbuzowedaiquiri
    1 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam tą pastę, u mnie w domu od kilku lat jest codziennie w lodówce :)
    opcja z miodem mi bardzo smakuje,albo uwielbiam ją mieszać z domowym masłem migdałowym i chilli <3

  2. Magda
    1 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam pasty do kanapek! na słodko, na słono, na ostro :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *