Pasta dr Budwig


Pasta dr Budwig

Jest połączeniem chudego twarogu i naturalnego, nieoczyszczonego oleju lnianego. Pasta dr Budwig zwana też budwigową, jest głównym pożywieniem w diecie dr Budwig. Dr Johanna Budwig była niemieckim biochemikiem, która badała działanie na zdrowie kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w oleju lnianym. Gdy dodacie do pasty musztardę i sok z cytryny otrzymacie pyszny majonez dr Budwig. Aby pasta dr Budwig miała gładką konsystencję, należy miksować twaróg z olejem lnianym przez 3-5 minut, by pozbyć się wszelkich grudek. Dla pożądanej, lekko płynnej konsystencji dodaje się nieco mleka, naturalnego jogurtu bądź kefiru.

Pastę dr Budwig można przyrządzić na kilka sposobów:

Na słodko: dodając 1 łyżkę miodu, cynamon, kardamon. Można także dodać do pasty owoc np. banana i zmiksować  go – taką pastę dodać do musli czy owsianki.

Na słono: dodając sól, pieprz i ewentualnie zioła (majeranek, estragon, lubczyk, koper, natka pietruszki), świeży ogórek  starty na tarce.

Na ostro: dodając pieprz cayenne, czosnek, cebulę lub imbir.

Przyjmuje się, że na 12,5 dag sera powinno się użyć 2 łyżki oleju lnianego. Osoby ze schorzeniami powinny zwiększyć dawkę oleju od 6-8 łyżek. Próbowałam dwie wersje pasty, na słono z solą i pieprzem oraz na słodko z miodem cynamonem i mielonym kardamonem. Obie wersje są bardzo smaczne.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 250g chudego twarogu

– 4 łyżki oleju lnianego

– 4 łyżki jogurtu/kefiru bądź mleka

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę dr Budwig?

Twaróg miksować z olejem i jogurtem na gładką masę aż od uzyskania pożądanej konsystencji (3-5 minut). Masa powinna być gładka, bez grudek, lekko płynna. Doprawić do smaku w zależności czy chcemy pastę na słodko (miodem) czy na słono – sól, pieprz + dodatki. Pastą smarować pieczywo, można posypać wierzch kanapki kiełkami (jak na zdjęciu). Pastę dr Budwig przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Dobrej jakości olej lniany kupisz tutaj.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-dr-budwig-serowo-olejowapasta-dr-budwig-serowo-olejowa1
loading...
Poprzedni Pasta jajeczna z olejem lnianym
Nastepny Sałatka z selera

2 komentarze

  1. arbuzowedaiquiri
    1 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam tą pastę, u mnie w domu od kilku lat jest codziennie w lodówce :)
    opcja z miodem mi bardzo smakuje,albo uwielbiam ją mieszać z domowym masłem migdałowym i chilli <3

  2. Magda
    1 lutego 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam pasty do kanapek! na słodko, na słono, na ostro :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *