ŚniadanieSosyWegetariańskie

Majonez dr Budwig

Majonez dr Budwig

Jest naturalny i prozdrowotny, bo na bazie oleju lnianego. Majonez dr Budwig, zwany też majonezem budwigowym, to smaczny majonez na kanapki lub do sałatek. Jego autorka dr Johanna Budwig była niemieckim biochemikiem, która przed lata zajmowała się badaniami na właściwościami oleju lnianego. Stworzyła też dietę określaną powszechnie dietą dr Budwig.

Majonez budwigowy nie wymaga zbyt wiele pracy. Trzeba jedynie 5 minut miksować olej z jogurtem i twarogiem. Polecam użyć twarogu „miałkiego” jak na sernik (np. Mój ulubiony, Jana, President, Maluta). Majonez wówczas będzie gładki jak aksamit.

Majonez dr Budwig jest bardzo smaczny, nieco inny w smaku od tradycyjnego kupnego. Ja dodatkowo dodałam nieco cukru dla równowagi smaku. W oryginalnym przepisie go nie ma. Olej lniany z uwagi na cenne kwasy omega-3, warto spożywać profilaktycznie 1-2 łyżki dziennie podczas posiłku. Ja właśnie tak czasem robię:)

Zobacz także

→  domowy majonez

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 3 łyżki oleju lnianego

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– 3 łyżki chudego twarogu

– 1 łyżka musztardy

– sok z cytryny

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– zioła (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić majonez dr Budwig?

Olej, jogurt i twaróg miksować razem przez 5 minut, po czym dodać sok z cytryny, musztardę. Majonez doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie ziołami. Majonez dr Budwig podawać na zimno jako dodatek do sałatek, kanapek i surówek.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Majonez dr Budwig
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. A można zastąpić olej lniany rzepakowym? Pomijając kwestię tego, że jest tańszy, to jest też zdrowszy (ma lepszy skład tłuszczowy, bliższy optymalnych proporcji między kwasami tłuszczowymi).

  2. Nie wiem. Myślę, że możesz spróbować jeśli masz olej rzepakowy albo np. słonecznikowy naturalny nie rafinowany.

    1. Taki jest właśnie przepis na majonez dr Budwig. Receptura na pastę dr Budwig zwaną też „budwigową” różni się większą ilością sera białego, na 2-3 łyżki oleju lnianego daje się 12,5 dag twarogu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close