Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem


Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem są bardzo smaczne i sycące. Olej ryżowy pogłębia dodatkowo smak. Świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż w małym stopniu jest wchłaniany przez potrawy. Dania zachowują swój oryginalny smak. W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z wędliny i dać więcej sera albo startą na tarce marchew.

(12 sztuk)

Składniki:
– 3 woreczki ryżu (300g) lub 1 i 1/3 szklanki ryżu (1 szklanka ryżu= 225 g)
– 15 dag wędliny
– 15 dag żółtego sera
– 2 jajka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki kaszy manny
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1/2 łyżeczki curry
– sól, pieprz
– posiekany koperek
olej ryżowy Oleofarm

Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli używacie ryżu sypkiego należy uprzednio go bardzo dokładnie przepłukać na sitku pod zimną wodą, aż woda będzie zupełnie czysta.  W garnku zagotować 2 i 1/3 szklanki wody. Osolić i dodać 1 łyżkę oleju (ryż nie będzie się sklejał).  Ryż wsypać na wrzątek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie owinąć garnek w ściereczkę lub ręcznik i pozostawić na 10 minut, aby ryż doszedł. Nie będzie przez to posklejany. Ryż przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju ryżowym. Po chwili dodać posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać do przestudzonego ryżu. Wędlinę pokroić drobną kostkę.  Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ryżu. Wbić jajka, dodać kaszę, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Wyrobić  gładką masę. W razie potrzeby dodać jeszcze bułki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Zwilżonymi dłońmi formować owalne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ryżowym. Ostrożnie przewracać kotlety, bo mogą się kruszyć. Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem podawać z ziemniakami/frytkami i  ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-ryzowe-z-szynka-i-zoltym-seremkotlety-ryzowe-z-szynka-i-zoltym-serem2kotlety-ryzowe-z-szynka-i-zoltym-serem1kotlety-ryozwe-z-szynka-i-zoltym-serem3kotlety-ryzowe-z-szynka-i-zoltym-serem4
loading...
loading...
Poprzedni Majonez budwigowy
Nastepny Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym na cieście francuskim

4 komentarze

  1. Jey
    6 maja 2013
    Odpowiedz

    bez tej szynki i byłyby idealne wege kotlety dla mnie :))
    bardzo ciekawy pomysł i z tą szynką równie dobrze się prezentują.

  2. Klaudia P
    6 maja 2013
    Odpowiedz

    O takie kotleciki ryżowe muszą być pyszne! Koniecznie muszę zrobić :)

  3. Dom Rozalii
    6 maja 2013
    Odpowiedz

    Niby taki sobie ryż,a ile smakołyków można zrobić!
    Pozdrawiam i zapraszam do Domu Rozalii!

  4. esPe
    4 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Znam i często robię wersję bez wędliny. Lubimy te kotleciki z sosem pomidorowym ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *