Sałatki i surówkiWegetariańskie

Pomidory ze śmietaną

Pomidory ze śmietaną

Zalane chłodną gęstą śmietaną, są orzeźwiające, wprost idealne na lato. Pomidory ze śmietaną to na pozór zwyczajna, aczkolwiek bardzo smaczna surówka do obiadu, którą zrobicie w mig. Wystarczy umyć i pokroić pomidory, posypać na kilka minut solą, by odsączyć z nadmiaru wody, następnie zalać gęstą śmietaną, doprawić do smaku i gotowe!

Najsmaczniejsze są te w pełni dojrzałe duże pomidory np. działki czy z bazarków. Są soczyste i słodkie. Moja babcia latem bardzo często przygotowywała pomidory ze śmietaną jako surówkę do obiadu. Mieli z dziadkiem swoje pomidory z działki. Do dziś pamiętam ten ich fantastyczny smak! Bezcenne ☺

Osoby wrażliwe mogą przed pokrojeniem warzywa, sparzyć skórkę polewając pomidory wrzątkiem.

Zobacz takżeSurówka z młodej kapusty.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 3-4 dojrzałe pomidory

– 1 mała cebula

– 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)

– posiekany koperek

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić pomidory ze śmietaną?

Pomidory umyć. Można sparzyć też wrzątkiem, by pozbyć się skórki. Pokroić na kawałki albo plastry. Posypać solą i odstawić na kilka minut, by puściły sok, po czym jego nadmiar wylać. Cebulę drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Dodać śmietanę.

Pomidory doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Można też dodać szczyptę cukru dla smaku, choć ja tego nie robię. Na koniec posypać posiekanym koperkiem i wymieszać. Pomidory ze śmietaną podawać jako surówkę do zarówno do obiadów mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

Pomidory ze śmietaną
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Moja mama też je podawała do obiadu 🙂 A tata zajada takie do kanapek. Ja też bardzo lubię taki dodatek do kanapek 🙂

  2. I to jest klasyka i smak. Moja mama najcześciej robiła do jajecznicy ale bez cukru: pomidorki, cebulka śmietana, sól i trochę octu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button