Pomidory ze śmietaną


Pomidory ze śmietaną

Zalane chłodną gęstą śmietaną, są orzeźwiające, wprost idealne na lato. Pomidory ze śmietaną to na pozór zwyczajna, aczkolwiek bardzo smaczna surówka do obiadu, którą zrobicie w mig. Wystarczy umyć i pokroić pomidory, posypać na kilka minut solą, by odsączyć z nadmiaru wody, następnie zalać gęstą śmietaną, doprawić do smaku i gotowe! Najsmaczniejsze są te w pełni dojrzałe duże pomidory np. działki czy z bazarków. Są soczyste i słodkie. Moja babcia latem bardzo często przygotowywała pomidory ze śmietaną jako surówkę do obiadu. Mieli z dziadkiem swoje pomidory z działki. Do dziś pamiętam ten ich fantastyczny smak! Bezcenne ☺ Osoby wrażliwe mogą przed pokrojeniem warzywa, sparzyć skórkę polewając pomidory wrzątkiem. Spróbujcie także sałaty z pomidorami.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 3-4 dojrzałe pomidory

– 1 mała cebula

– 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)

– posiekany koperek

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić pomidory ze śmietaną?

Pomidory umyć. Można sparzyć też wrzątkiem, by pozbyć się skórki. Pokroić na kawałki albo plastry. Posypać solą i odstawić na kilka minut, by puściły sok, po czym jego nadmiar wylać. Cebulę drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Dodać śmietanę. Pomidory doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Można też dodać szczyptę cukru dla smaku, choć ja tego nie robię. Na koniec posypać posiekanym koperkiem i wymieszać. Pomidory ze śmietaną podawać jako surówkę do zarówno do obiadów mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pomidory-ze-smietanapomidory-ze-smietana1pomidory-ze-smietana2
Poprzedni Domowa bułka tarta
Nastepny Szybka sałatka z tuńczykiem

4 komentarze

  1. EllaCanto
    17 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Moja mama też je podawała do obiadu :) A tata zajada takie do kanapek. Ja też bardzo lubię taki dodatek do kanapek :)

  2. Ania
    17 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Pyszna klasyka :) Uwielbiam :)

  3. Ervisha
    20 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    I to jest klasyka i smak. Moja mama najcześciej robiła do jajecznicy ale bez cukru: pomidorki, cebulka śmietana, sól i trochę octu ;)

  4. Urszula
    20 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    To bardzo lubię !

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *