Domowa bułka tarta


Domowa bułka tarta

To uniwersalny dodatek do wielu dań. Bez bułki tartej nie wyobrażamy sobie kotletów mielonych, pulpetów czy krokietów. Bułka tarta jest też doskonałą panierką zarówno do mięs, jak i ryb. Z kolei podsmażona razem z masełkiem stanowi pyszną okrasę do kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej i wszelkich klusek. Domowa bułka tarta jest nie dość, że smaczniejsza od kupnej, to jeszcze całkowicie naturalna, bo pozbawiona sztucznych dodatków np. substancji wybielających czy antyzbrylających. Ma ona nieco ciemniejszy kolor od sklepowej oraz ładnie pachnie. Większości z nas zostają resztki pieczywa, czy to piętki od chleba, czy czerstwe bułki. Nie trzeba ich od razu wyrzucać, tylko wysuszyć, przechowując w na półmisku w suchym miejscu np. w spiżarce, szafce albo na blaszce piekarnika. Dopiero całkowicie suche i twarde po rozkrojeniu pieczywo, nadaje się do zmielenia na bułkę tartą. Domową bułkę tartą można przygotować nie tylko z samych bułek ale również częściowo z chleba, sucharków czy nawet biszkoptów. Jeśli wyjdzie wam za dużo bułki tartej, jej nadmiar możecie zamrozić (maksymalnie na okres 6 miesięcy). Zachęcam was gorąco do wykorzystania resztek pieczywa i zrobienia domowej bułki tartej :-)

Składniki:

– czerstwe bułki oraz chleb (powinny być całkowicie wysuszone)

Jak zrobić domową bułkę tartą?

Domową bułkę tartą można zrobić na trzy sposoby: zetrzeć na tarce do warzyw na drobnych oczkach, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić przy użyciu blendera wysokoobrotowego. Ja wybrałam tę trzecią opcję, która wydaje mi się najszybsza i najwygodniejsza. Pieczywo powinno być całkowicie wysuszone i twarde. Przed włożeniem do blendera należy je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie umieścić w urządzeniu i rozdrobnić przy użyciu popychacza. Najlepiej mielić bułkę etapami, nie zapełniać całego kielicha, bo będzie trudno zmielić całość. Zmieloną bułkę przesypać do szczelnie zamykanego naczynia (u mnie wysoki szklany słoik) i przechowywać w suchym miejscu. Domową bułkę tartą stosować do panierek do mięs albo ryb, farszów, krokietów, kotletów mielonych, a także jako omastę do warzyw (kalafior, fasolka szparagowej, brokuł) i do potraw mącznych np. klusek leniwych, kopytek i knedli.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

domowa-bulka-tartadomowa-bulka-tarta1domowa-bulka-tarta2domowa-bulka-tarta3domowa-bulka-tarta4domowa-bulka-tarta5
loading...
Poprzedni Roladki w sosie grzybowym
Nastepny Pomidory ze śmietaną

8 komentarzy

  1. Malwina
    14 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Też mielę bułkę w blenderze/rozdrabniaczu. Dawniej robiłam to przy użyciu maszynki do mięsa.

  2. Ania
    14 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Kiedyś robiłam i muszę do tego wrócić :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Polecam, taka domowa bułka jest lepsza od kupnej:)

  3. Martii
    14 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Nie wiedziałam, że to takie proste… Dziękuję za przydatny wpis :)

  4. Marzena
    15 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Taka domowa jest najlepsza, też taką robię :-)

  5. ...SZKATUŁKA...
    16 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Ja również SUSZĘ BUŁKI – na domową BUŁKĘ TARTĄ – po co kupować sklepową,skoro można mieć domową :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Zgadzam się, przynajmniej nie marnuje się pieczywa :-)

  6. Beti
    16 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Też taką robię :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *