Ogórki kanapkowe curry z kurkumą
Ogórki kanapkowe w zalewie curry
Najlepsze do kanapek! Miękkie i jednocześnie chrupiące. Ogórki kanapkowe curry z kurkumą to pyszny dodatek do pieczywa. Jak ich nazwa wskazuje „ogórki kanapkowe”. Podłużne plastry ogórków idealnie współgrają z rozmiarem kanapki.
Ogórki kanapkowe w smaku są słodko-pikantne, m in. za sprawą curry oraz dodatku papryczki chili oraz lekko kwaskowe – po prostu pyszne! dużo smaczniejsze od tych ze sklepu. Ogórki kanapkowe świetnie komponują się zwłaszcza z wędliną i serem żółtym ale także z serkami czy pastami.
Marynowane ogórki kanapkowe są idealne zwłaszcza na zimę. Warto zrobić je latem, kiedy jest w sklepach wysyp ogórków gruntowych i są one niedrogie.
Z racji, iż intensywnie żółta barwa zalewy może barwić emaliowane garnki, dlatego najlepiej jest przygotować marynatę w garnku stalowym.
Zobacz także → ogórki małosolne.
(5-6 średniej wielkości słoików o poj. 400 ml)
Składniki:
– 1,5 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
– 3 szklanki wody
– 1,5 szklanki octu 10%
– 1,5 szklanki cukru
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka curry
– 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka nasion gorczycy
– 1 łyżka ziaren pieprzu (u mnie kolorowy)
– 1,5 łyżki soli
– 8-10 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
▌Jak zrobić ogórki kanapkowe curry z kurkumą?
Ogórki umyć, pokroć wzdłuż w plastry o równej grubości (niezbyt grube). Następnie wkładać je ciasno w pozycji pionowej do czystych słoików. Z papryczki chili usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki albo krążki. Dodać wraz obranymi i pokorojonymi w plasterki ząbkami czosnku do ogórków.
Zalewa: W rondlu zagotować wodę wraz z cukrem, octem i przyprawami. Marynatę gotować około 10 minut. Marynatę można przecedzić przes sitko, choć nie jest to konieczne. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki. Słoiki z ogórkami wstawić wyłożonego ściereczką dużego garnka. Zalać gorącą wodą z czajnika.
Ogórki curry pasteryzować (tj. gotować na małym ogniu) przez 10 minut. Słoiki ostrożnie wyjąć z garnka, ustawić na ręczniku do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kanapkowe ogórki w zalewie curry z kurkumą są gotowe do spożycia już po tygodniu, choć mogą stać w spiżarce długo. Im dłużej stoją, tym nabieją lepszego smaku. Ogórki kanapkowe po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć