Przetwory

Ogórki kanapkowe curry z kurkumą

Ogórki kanapkowe w zalewie curry

Najlepsze do kanapek! Miękkie i jednocześnie chrupiące. Ogórki kanapkowe curry z kurkumą to pyszny dodatek do pieczywa. Jak ich nazwa wskazuje „ogórki kanapkowe”. Podłużne plastry ogórków idealnie współgrają z rozmiarem kanapki.

Ogórki kanapkowe w smaku są słodko-pikantne, m in. za sprawą curry oraz dodatku papryczki chili oraz lekko kwaskowe – po prostu pyszne! dużo smaczniejsze od tych ze sklepu. Ogórki kanapkowe świetnie komponują się zwłaszcza z wędliną i serem żółtym ale także z serkami czy pastami.

Marynowane ogórki kanapkowe są idealne zwłaszcza na zimę. Warto zrobić je latem, kiedy jest w sklepach wysyp ogórków gruntowych i są one niedrogie.

Z racji, iż intensywnie żółta barwa zalewy może barwić emaliowane garnki, dlatego najlepiej jest przygotować marynatę w garnku stalowym.

Zobacz także → ogórki małosolne.

(5-6 średniej wielkości słoików o poj. 400 ml)

Składniki:

– 1,5 kg ogórków gruntowych

Zalewa:

– 3 szklanki wody

– 1,5 szklanki octu 10%

– 2 niepełne szklanki cukru

– 1 papryczka chili

– 1 łyżka curry

– 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżka nasion gorczycy

– 1 łyżka ziaren pieprzu (u mnie kolorowy)

– 1,5 łyżki soli

– 8-10 ziaren ziela angielskiego

– 2 liście laurowe

Jak zrobić ogórki kanapkowe curry z kurkumą?

Ogórki umyć, pokroć wzdłuż w plastry o równej grubości (niezbyt grube). Następnie wkładać je ciasno w pozycji pionowej do czystych słoików. Z papryczki chili usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki albo krążki. Dodać wraz obranymi i pokorojonymi w plasterki ząbkami czosnku do ogórków.

Zalewa: W rondlu zagotować wodę wraz z cukrem, octem i przyprawami. Marynatę gotować około 10 minut.  Marynatę można przecedzić przes sitko, choć nie jest to konieczne. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki. Słoiki z ogórkami wstawić wyłożonego ściereczką dużego garnka. Zalać gorącą wodą z czajnika.

Ogórki curry pasteryzować (tj. gotować na małym ogniu) przez 10 minut. Słoiki ostrożnie wyjąć z garnka, ustawić na ręczniku do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kanapkowe ogórki w zalewie curry z kurkumą są gotowe do spożycia już po tygodniu, choć mogą stać w spiżarce długo. Im dłużej stoją, tym nabieją lepszego smaku. Ogórki kanapkowe po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ogórki kanapkowe curry z kurkumą
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close