Ogórki małosolne


Ogórki małosolne

Jędrne, delikatnie ukiszone. Ogórki małosolne najsmaczniejsze są te domowe, jak u babci. Są one świetnym dodatkiem do kanapek czy obiadu. Przygotowanie ogórków małosolnych jest bardzo łatwe a czas oczekiwania stosunkowo krótki, bo wynosi 2-3 dni. Domowe ogórki małosolne robi się wedle takiej samej receptury co ogórki kiszone, z tą różnicą, że te drugie wymagają dłuższego czasu kiszenia oraz są bardziej kwaśne.

Na ogórki małosolne najlepiej nadają się ogórki gruntowe twarde, jędrne i niezbyt duże. U mnie akurat mąż robił zakupy i niestety niektóre ogórki wybrał zbyt duże :-) Warto ukisić ogórki gruntowe, kiedy tylko zaczynają pojawiać się na bazarkach i w sklepach. W niektórych warzywniakach można kupić też gotowe zestawy do kiszenia, na które składają się gałązki i kwiatostany kopru, młody czosnek, korzeń (czasem też liście) chrzanu oraz liście drzew owocowych np. porzeczki, wiśni czy malin.

Ogórki można zalać gorącą lub letnią wodą. Obie metody są prawidłowe. Ja ogórki zalewam mocno ciepłą wodą, gdyż wówczas nieco szybciej następuje proces kiszenia. Ogórki są już delikatnie ukiszone na następny dzień. Jeśli zostaną zalane wodą o temperaturze pokojowej, proces kiszenia ogórków nieco się wydłuża.

Ogórki małosolne – właściwości zdrowotne

Kiszonki są bardzo zdrowe. Należące do nich ogórki małosolne zawierają bakterie kwasu mlekowego (probiotyk), które korzystnie wpływają na florę jelitową. Ogórki małosolne są również źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K. W dodatku zawierają niewiele kalorii.

Zobacz też: Papryka marynowana.

( 3 1-litrowe słoiki lub jeden duży słój albo naczynie kamionkowe)

Składniki:

– 1kg niedużych ogórków gruntowych

– 6 ząbków czosnku

– 4-5 cm korzenia chrzanu

– 3 listki laurowe

– 6 kulek ziela angielskiego

– pęczek koperku i kilka kwiatostanów

– liście czarnej porzeczki, wiśni albo malin (opcjonalnie)

– liście chrzanu (opcjonalnie)

– około  ½ łyżeczki nasion gorczycy (opcjonalnie)

– 2 łyżki soli

– 1,5 l przegotowanej gorącej albo letniej wody

Jak zrobić ogórki małosolne?

Wodę zagotować. Rozpuścić sól. Ogórki dokładnie umyć. Odciąć szypułki po bokach. Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Korzeń chrzanu pokroić w słupki. Gałązki i kwiaty kopru umyć i nieco skrócić. Na dno wyparzonego słoika (dużego słoja) lub większego naczynia kamionkowego ułożyć kilka gałązek koperku i ogórki. Powinny być ciasno ułożone. Pomiędzy nimi powtykać ząbki czosnku, korzeń chrzanu, gorczycę, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Na jeden słoik o pojemności 1 litra dawać po 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 2 słupki korzenia chrzanu oraz odrobinę nasion gorczycy.

Na wierzchu słoika ułożyć gałązki kopru. Słoik lub słoiki zalać gorącą lub letnią wodą. Słoik przykryć  gazą i obwiązać gumką albo przykryć talerzykiem tak, aby ogórki nie wystawały poza powierzchnię wody. Ogórki odstawić w miejsce nienasłonecznione. Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, słoiki przykryć ściereczką.

Ogórki małosolne są gotowe do spożycia 2-3 dniach. Najsmaczniejsze są na trzeci dzień. Woda powinna zmętnieć, zaś ogórki staną się lekko żółtawe i nieco zmiękną. Im ogórki dłużej będą stać, tym staną się bardziej ukiszone. Aby zahamować proces kiszenia, ogórki można wstawić do lodówki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami
Nastepny Karkówka w sosie pieczarkowym

15 komentarzy

  1. Ela Dziurkowska
    15 maja 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam ogórki małosolne. Później też są dobre, ale ze smakiem małosolnych nic się nie może równać . Są po prostu pyszne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 maja 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się z Tobą ;-)

  2. Urszula
    15 maja 2018
    Odpowiedz

    Tez już robiłam takie ogóreczki :)

  3. Ervisha
    15 maja 2018
    Odpowiedz

    Mój Tato lubi :)

  4. Katarzyna
    16 maja 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam ogórki kiszone, a małosolne jeszcze bardziej! Mogłabym się nimi zajadać cały rok :D

  5. Kuchcik gotuje
    16 maja 2018
    Odpowiedz

    Małosolne ogórki najlepsze i trzeba będzie koniecznie takie zrobić :)

  6. Ania
    16 maja 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam ogórki mało solne i strasznie ubolewam nad tym że niemam ich w Norwegii :(

    • Helen G.
      Helen G.
      16 maja 2018
      Odpowiedz

      Ale gruntowe ogórki to chyba są w Norwegii w sprzedaży? Jeśli tak, to nie widzę przeszkód aby je ukisić samemu. Przepis jest bardzo łatwy :-)

  7. Magda
    17 maja 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam ogórki małosolne, dużo bardziej niż kiszone :)

  8. Kuchnia MagdaLeny
    18 maja 2018
    Odpowiedz

    Też się zabieram za ogórki małosolne ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 maja 2018
      Odpowiedz

      Super! Pyszne są :-)

  9. Królowa Karo
    18 maja 2018
    Odpowiedz

    Już czekam na takie z domowego ogródka. Na razie wyszły ponad ziemię. Jak wyrosną, będziemy uruchamiać produkcję :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 maja 2018
      Odpowiedz

      Takie ogórki są najsmaczniejsze :-)

  10. Agnieszka Wieczorek
    20 maja 2018
    Odpowiedz

    Moje ulubione! Ogórki małosolne są pyszne i na kanapkę, i do obiadu, i same do wszamania :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 maja 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-) Też je bardzo lubię.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *