Ogórki małosolne na sucho
Ogórki małosolne na sucho
Bez słoików i zbędnej zalewy. Ogórki małosolne na sucho z torebki. Nie tracą koloru, do tego są jędrne i chrupiące, doskonałe na kanapki czy do sałatki.
Skąd pomysł na ogórki na sucho? Ta metoda kiszenia pochodzi z Rosji, gdzie ogórki kisi się na sucho w owreczku, bez użycia zalewy i słoików – tzw. ogórki małosolne po rosyjsku.
Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku od typowych ogórków kiszonych albo małosolnych robionych tradycyjną metodą. Aby były smaczne, należy wybierać te mniejsze ogórki. Te duże i grube nie będą wystarczająco miękkie i smaczne.
Zobacz także → domowe ogórki kiszone
Składniki:
– 1 kg niedużych ogórków gruntowych
– zestaw do kiszenia ogórków (2 gałązki kopru z baldachimami, liść wiśni albo porzeczki, 2 kawałki korzenia chrzanu)
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka zairen gorczycy (opcjonalnie)
– 2 pokruszone liście laurowe (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki soli (najlepiej kamiennej do przetworów)
Dodatkowo:
– 2 woreczki z zapięciem strunowym do kontaktu z żywnością lub 1 większy
▌Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?
Ogórki gruntowe dokładnie umyć po bieżącą wodą. Ogórki umieścić w misce i zalać na godzinę zimną wodą. Następnie lekko je osuszyć i odciąć końcówki – pozwoli to na wniknięcie soli i przypraw.
Dno woreczków wypełnić koprem i liśćmi porzeczki albo wiśni, włożyć ogórki, powtykać pomiędzy nimi plasterki czosnku oraz obrany pokrojony na plasterki albo słupsku korzeń chrzanu, Całość posypać równomiernie solą (około 1 łyżeczkę na woreczek) oraz gorczycą.
Torebki szczelnie zamknąć. Woreczki energiczne Pougniatać trochę, by składniki równomiernie pokryły ogórki. Torebki włożyć na kilka 4-5 godzin do lodówki, następnie pozostawić na około 1 dobę (20 godzin) w temperaturze pokojowej. Kilkakrotnie ugniatać woreczki, by ogórki przeszły przyprawami. Ogórki będą już wtedy gotowe do spożycia. Przechowywać je potem w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć