Produkty prozdrowotnePrzetworyWegetariańskie

Domowe ogórki kiszone

Domowe ogórki kiszone

Pożądana zakąska do śledzi czy wódki. Ogórki kiszone czy też kwaszone królują  na wszelkich przyjęciach. Osobiście bardzo lubię mieć domowe ogórki kiszone pod ręką w kuchni. Są idealne zarówno do sałatek, mięs w sosie, do kanapek, jak i solo do przegryzienia.

Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, zdrowe, twarde oraz średniej wielkości (niezbyt duże). Kwaszone ogórki są bardzo zdrową przekąską. Z racji zawartości bakterii kwasu mlekowego działają jako naturalny probiotyk. Oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn.

Ogórki kiszone są lekkostrawne. Jak wszystkie kiszonki, ogórki kwaszone są bogate w witaminę C. Zawierają także  witaminy z grupy B, witaminę E oraz K. Ogórki kiszone znane są również z dobroczynnego działania w łagodzeniu kaca.

Zobacz także

ogórki małosolne

kapusta kiszona w słoiku.

(3 słoiki i pojemność 1 litra albo 1 duży słój)

Składniki:

– około 1,5 kg ogórków gruntowych

– 6 ząbków czosnku

– 3 baldachimy kopru

– kawałek chrzanu (korzeń + liście) pokrojony w paski

Loading...

– 1 papryczka chili drobno posiekana (opcjonalnie)

– 3 liście laurowe

– 1 łyżeczka gorczycy białej

– sól kamienna (1 łyżka na 1 litr wody)

Dodatkowo:

– czyste wyparzone słoiki

Jak zrobić domowe ogórki kiszone?

Ogórki bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować szczoteczką, po czym osączyć. Układać ciasno pod nieznacznym skosem w wyparzonych słoikach lub w jednym większym słoju.

Wodę zagotować i połączyć z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody). Dodać liść laurowy. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki zalać zimną odstaną solanką. Na jeden słoik litrowy dać 2-3 ząbki czosnku, 1 łodygę kopru, 1 liść laurowy, 2 paski chrzanu, trochę posiekanej papryczki chili oraz 1/3 łyżeczki gorczycy białej.

Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą. Zakręcić. Słoiki z ogórkami pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni, po czym wynieść najlepiej w chłodne miejsce np. do piwnicy. Jeśli nie posiadamy piwnicy, pozostawić ogórki w temperaturze pokojowej na dłuższy czas. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą.

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

ogorki-kiszone4
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Zobacz przepis

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close