Domowe ogórki kiszone


Domowe ogórki kiszone

Pożądana zakąska do śledzi czy wódki. Ogórki kiszone czy też kwaszone królują  na wszelkich przyjęciach. Osobiście bardzo lubię mieć domowe ogórki kiszone pod ręką w kuchni. Są idealne zarówno do sałatek, mięs w sosie, do kanapek, jak i solo do przegryzienia.

Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, zdrowe, twarde oraz średniej wielkości (niezbyt duże). Kwaszone ogórki są bardzo zdrową przekąską. Z racji zawartości bakterii kwasu mlekowego działają jako naturalny probiotyk. Oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn.

Ogórki kiszone są lekkostrawne. Jak wszystkie kiszonki, ogórki kwaszone są bogate w witaminę C. Zawierają także  witaminy z grupy B, witaminę E oraz K. Ogórki kiszone znane są również z dobroczynnego działania w łagodzeniu kaca.

Zobacz także

ogórki małosolne

kapusta kiszona w słoiku.

(3 słoiki i pojemność 1 litra albo 1 duży słój)

Składniki:

– około 1,5 kg ogórków gruntowych

– 6 ząbków czosnku

– 3 baldachimy kopru

– kawałek chrzanu (korzeń + liście) pokrojony w paski

– 1 papryczka chili drobno posiekana (opcjonalnie)

– 3 liście laurowe

– 1 łyżeczka gorczycy białej

– sól kamienna (1 łyżka na 1 litr wody)

Dodatkowo:

– czyste wyparzone słoiki

Jak zrobić domowe ogórki kiszone?

Ogórki bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować szczoteczką, po czym osączyć. Układać ciasno pod nieznacznym skosem w wyparzonych słoikach lub w jednym większym słoju.

Wodę zagotować i połączyć z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody). Dodać liść laurowy. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki zalać zimną odstaną solanką. Na jeden słoik litrowy dać 2-3 ząbki czosnku, 1 łodygę kopru, 1 liść laurowy, 2 paski chrzanu, trochę posiekanej papryczki chili oraz 1/3 łyżeczki gorczycy białej.

Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą. Zakręcić. Słoiki z ogórkami pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni, po czym wynieść najlepiej w chłodne miejsce np. do piwnicy. Jeśli nie posiadamy piwnicy, pozostawić ogórki w temperaturze pokojowej na dłuższy czas. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą.

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

ogorki-kiszone2
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami
Nastepny Barszcz ukraiński

4 komentarze

  1. Avatar
    Ania
    19 lutego 2019
    Odpowiedz

    Ja nie umiem robić takich ogórków ale mój tato robi wyśmienite ;) chyba muszę poprosić go o lekcję

    • Helen G.
      Helen G.
      20 lutego 2019
      Odpowiedz

      Wbrew pozorom łatwo je ukisić :-)

  2. Avatar
    Ervisha
    2 marca 2019
    Odpowiedz

    Zdrowa klasyka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 marca 2019
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *