Papryka marynowana


Papryka marynowana

Domowa jest najsmaczniejsza. Papryka marynowana zwana też papryką konserwową, to uniwersalny dodatek do obiadu, sałatek albo na kanapki. Nie kupuję gotowej papryki marynowanej ze sklepu. Wolę tę domowej roboty. Zrobienie marynowanej papryki nie wymaga zbyt dużo pracy, a jej smak jest bezcenny :) Warto zamarynować paprykę latem, gdy jest tania. Docenicie ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

(4 słoiki litrowe)

Składniki:

– 1 kg czerwonej papryki

– 1 szklanka octu spirytusowego 10%

– 6 szklanek wody

– ½ szklanki cukru (w zależności jak słodką paprykę preferujemy)

– 1 płaska łyżka soli

– 4 ząbki czosnku (po 1 na słoik)

– 1 cebula

– 1 papryczka chili (opcjonalnie)

– 2-3 liście laurowe

– oliwa z oliwek (po 1 łyżce na słoik)

– ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik)

– gorczyca biała (po ½ łyżeczki na słoik)

– nasiona kolendry (po ½ łyżeczki na słoik; opcjonalnie)

– pieprz ziarnisty (po 4-5 ziarenek na słoik)

Jak zrobić paprykę marynowaną?

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić paski grubości około 2 cm. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i liśćmi laurowymi. Dno wyparzonych słoików wyłożyć pokrojoną w piórka cebulą, paprykę układać ciasno, dodać przyprawy, ząbek czosnku na słoik i resztę cebuli. Zalać gorącą marynatą. Słoiki lekko przymknąć nakrętkami, włożyć do dużego garnka i zalać do 3/4 jego wysokości wodą. Od momentu lekkiego bulgotania zmniejszyć gaz na minimum i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze ok.90˚C. Na koniec szczelnie zakręcić słoiki. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Słoki z papryką marynowaną przechowywać w ciemnym miejscu, po otwarciu zaś w lodówce.  Paprykę marynowaną spożywać jako dodatek do pieczywa, sałatek lub jako surówkę do obiadu. Po zrobieniu słoików warto odstawić je na pewien czas, aby papryką zmiękła od octu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

papryka-marynowanapapryka-marynowana1papryka-marynowana2
loading...
Poprzedni Pulpety w sosie pomidorowym
Nastepny Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

1 Comment

  1. Cytrynka
    21 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam ją! Odkąd odkryłyśmy z mamą przepis, to nieodłączne rozwiązanie na lato!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *