Ciasta i ciasteczka

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką

Oprószona obficie cukrem pudrem. Prosta tarta z jabłkami i kruszonką to inaczej szartlotka z kruszonką, z tą różnicą, że jest upieczona w specjalnej okrągłej, karbowanej na brzegach foremce do tart, tak jak amerykański placek apple pie.

Domowa tarta z jabłkami to ciasto, które świetnie smakuje zarówno latem, jak i jesienią czy zimą. Do nadzienia z jabłek obowiązkowo dodaję cynamon i goździki. Można użyć także potłuczonych ziarenek kardamonu, lecz nie za dużo, gdyż jest to przyprawa o intensywnym zapachu i smaku.

Kruche ciasto na maśle, uprażone jabłka i kruszonka; do tego aromat wanilii i cynamonu – wspałania uczta smakowa. Dla mnie to ekspresowa tarta z jabłkami i kruszonką, bo kruce ciasto chłodzę w zamrażalniku raptem 20-30 minut, nie zaś w znacznie dłużej lodówce.

Zobacz także → kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.

(foremka do tarty o średnicy 24 cm lub 26 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 220 g mąki tortowej

– ¾ kostki masła

– 1/3 szklanki cukru

– 1 jajko

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 2 łyżki cukru waniliowego

– szczypta soli

Nadzienie z jabłek:

– 4-5 dużych jabłek

– około 3 łyżki cukru (w zależności kwaskowatości jabłek)

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

– 3 goździki

– około 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

Jak zrobić prostą tartę z jabłkami i kruszonką?

Kruche ciasto: Przesianą mąkę, zimne pokrojone na kawałki masło, żółtko, śmietanę, cukry oraz szczyptę soli połączyć w misce i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Nadzienie z jabłek: W międzyczasie jabłka umyć obrać ze skóreki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Uprażyć na patelni z dodatkiem cukru i goździków. Na koniec skropić sokiem z cytryny i w wymieszać z cynamonem.

Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty obsypaną kaszą manną albo bułką tartą wylepić około 3/4 ciasta. Resztę pozostawić na kruszonę. Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, następnie podpiec w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez około 12 minut.

Na podpieczony spód tarty rozsmarować odsączony z wody mus z jabłek. Pokruszyć resztę ciasta w palcach na wierzch ciasta. Tartę z jabłkami wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 180⁰C przez kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia góry. Po upieczeniu tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. U mnie szarlotką pachnie jesień, teraz nacieszam się truskawkami, morelami, końcówką rabarbaru… Ale wszelkie ciasta jabłkowe uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close