Rafaello na krakersach


Rafaello to  moim zdaniem przepyszne ciasto! Jeśli lubicie kokos i migdały, to będziecie nim zachwyceni:) Ciasto rafaello nawiązuje do słynnych kokosowych kuleczek Rafaello z kremem i migdałem w środku.  Ciasto robi duże wrażenie na gościach. Zrobiłam je na swoje urodziny i krewni byli pod wrażeniem. Rafaello jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje stygnięcie budyniu:) Słone krakersy dają ciekawe wrażenia smakowe, podbijają smak ciasta. Migdały i tak są mocno wyczuwalne. W razie potrzeby można dodać olejek migdałowy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a takie w sam raz. Miłośnicy bardzo słodkich wypieków mogą zwiększyć ilość cukru o ½ szklanki.

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

Krem:

– 200g wiórek kokosowych

– 100g migdałów w płatkach

– 1,5 kostki margaryny

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 1 szklanka cukru

– 1 litr mleka

– po 6 płaskich łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej

Posypka kokosowa:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki cukru

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 100g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

–  3 (niecałe) paczki krakersów „Lajkonik” (zwykle zużywam 2,5 paczki)

Krem: odlać ok. ¾ szklanki mleka i rozmieszać misce obie mąki, cukier oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Pozostałe mleko zagotować w rondlu. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń stale mieszając. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń, stale miksując. Na koniec wsypać 200g wiórek kokosowych oraz posiekane nożem płatki migdałowe. Wymieszać delikatnie łyżką.

Na dużą prostokątną blachę wyłożyć warstwę krakersów, na ciastkach rozsmarować nieco masy, znów ułożyć krakersy, masę itd. Do wyczerpania składników. Powinny wyjść 4 warstwy. Ostatnia powinna być masa budyniowa.

Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i  paczkę wiórek kokosowych (100g). Smażyć kilka minut aż kokos się nieco zezłoci. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną posypkę wyłożyć wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc, by krakersy zmiękły.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

rafaello-na-krakersach1rafaello-na-krakersachrafaello-na-krakersach4rafaello-na-krakersach3rafaello-na-krakersach2
loading...
loading...
Poprzedni Zapiekanka rybna z purée ziemniaczano-selerowym i groszkiem
Nastepny Smażony camembert z ziołami

18 komentarzy

  1. sniadankomania
    26 marca 2012
    Odpowiedz

    to ciacho jest pyszne! wcale nie czuć słonego smaku, aż dziwne ;)

  2. kibi007
    26 marca 2012
    Odpowiedz

    robiłam kiedys podobne, było pyszne :)

  3. KUCHARNIA, Anna-Maria
    26 marca 2012
    Odpowiedz

    Och, chodzi za mną to ciasto już od miesięcy! Muszę w końcu zrobić!
    Pozdrawiam:)

  4. Dorota
    27 marca 2012
    Odpowiedz

    Fajnie sie prezentuje:-)

  5. Dorota
    1 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Kocham Rafaello!

  6. magda k.
    10 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Udało się doskonale :)

  7. mopswkuchni
    17 maja 2012
    Odpowiedz

    Podoba mi się ta wersja rafaello, wydaje się bardzo prosta do zrobienia. Pozdrawiam

  8. wildkiss
    30 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    to też muszę zrobić. ojeju jak tak patrzę to chcę już kawałek! :C *-*

  9. Dorota
    15 listopada 2014
    Odpowiedz

    bardzo pyszne robiłam dzisiaj i bardzo szybko sie robi :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 listopada 2014
      Odpowiedz

      Cieszę się, że smakuje:) Moim skromnym zdaniem to ciasto jest naprawdę pyszne:)

  10. Ania
    1 maja 2015
    Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto. Jest przepyszne i bardzo szybko się robi. Dziękuję za przepis:)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 maja 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się:) A nie mówiłam? :-)

  11. julia
    30 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Mozna dodac maslo zamiast margaryny? I ile jesli mozna?

    • Helen G.
      Helen G.
      30 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Jak najbardziej, trzeba wówczas dać 1 i 3/4 kostki masła, czyli 375g.

      • Asia
        22 czerwca 2017
        Odpowiedz

        Robiłam obydwie wersje: z margaryną i z masłem. Ta druga jest delikatniejsza w smaku i – co tu dużo mówić – lepsza, identyczna z rafaello. Dlatego wersji z margaryną więcej nie zrobię :) Słyszałam opinie, że do masy zawsze powinno się dawać masło, a nie margarynę, ale co kto lubi.

        Pozdrawiam Autorkę i dziękuję za ten i wiele innych przepisów. Korzystam z nich regularnie :)

        • Helen G.
          Helen G.
          22 czerwca 2017
          Odpowiedz

          Dodatek masła sprawia, że masa jest nie tylko smaczniejsza ale też zdrowsza.Dziękuję za miłe słowa, polecam się na przyszłość;-)

  12. Kasia
    8 lutego 2016
    Odpowiedz

    Czy jedno opakowanie budyniu wystarczy? W składnikach do ciasta budyń nie został uwzględniony ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 lutego 2016
      Odpowiedz

      Raczej nie, gotowałam budyń sama, dając po 6 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego i 1l mleka. Trzeba użyć na pewno 2 opakowań, jak nie więcej.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *