Wegetariańskie

Camembert smażony z ziołami

Camembert smażony z ziołami

Kotlet z panierowanego sera camembert to pomysł na prosty, błyskawiczny i bardzo sycący obiad:) Dawniej przekrawałam ser na pół. Niestety podczas smażenia ser zwykle wyciekał. Obecnie smażę cały ser camembert w panierce z jajka, ziół oraz bułki tartej. Serdecznie polecam:)

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2 opakowania sera camembert

– 1 jajko

– 1 łyżeczka bazylii i oregano

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– bułka tarta do obtoczenia serów

– sól, pieprz

Jak zrobić camembert smażony z ziołami?

W miseczce rozbełtać jajko, posolić, dodać pieprzu i zioła. Camembert maczać w jajku, a następnie panierować w bułce. Smażyć do dobrze rozgrzanym oleju na niezbyt dużym gazie na złoty kolor. Ostrożnie przewracać łopatką na drugą stronę, by ser nie wyciekł. Camemebert smażony podawać z ulubioną surówką (u mnie kapusta zasmażana). Dobrze smakuje również z konfiturą wiśniową lub żurawiną do mięs.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

smazony-camembert-z-ziolami1
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close