Orzechowiec


DSCN0894

Dla wielbicieli ciast miodowych. Ciasto to zrobiłam na Wielkanoc i wszyscy się nim zachwycali. Jest eleganckie, pięknie się prezentuje na talerzu. Dobrze się kroi. Trzeba je tylko zrobić na 2 dni wcześniej, by było miękkie. Zainspirowałam się przepisem z tego bloga.Zmniejszyłam tylko ilość mleka do kremu. W przepisie było 3/4 l, ja dałam 1/2 litra, obawiając się że krem będzie za rzadki. Krem wyszedł idealny, zwarty i nie wylewa się na brzegi. Dałam też nieco więcej orzechów oraz cukier waniliowy do ciasta. Polecam:)

 

DSCN0898Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 2/3 szklanki cukru

– ½ kostki margaryny

– 2 łyżki miodu

– 2 jajka

– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżka cukru waniliowego

Warstwa orzechowa:

– 300g orzechów włoskich

– 1/3 kostki margaryny lub masła

– 4 łyżki cukru pudru- 2 łyżki miodu

Krem śmietankowy:

– 0,5 l mleka

– 2 budynie śmietankowe bez cukru

– ¾ szklanki cukru pudru

– 1 kostka margaryny

– 2-3 krople esencji śmietankowej (opcjonalnie)

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki miękkiej margaryny, jajka, miód, cukry i sodę. Zagnieść ciasto.
Warstwa orzechowa: Margarynę razem z cukrem i miodem rozpuścić w rondelku. Dodać pokruszone orzechy włoskie i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Duża prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połową ciasta i piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 ˚C aż się zarumieni. Następnie upiec drugą część ciasta razem z wyłożoną nań warstwą orzechową i piec także przez 10-15 w tej samej temperaturze.

Krem śmietankowy: Z ½ mleka odlać ½ szklanki i rozmieszać w niej budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować. Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i gotować chwilę ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić od ostygnięcia. Miękką margarynę rozmiksować. Dodawać po łyżce zimny budyń, miksować aż powstanie pulchna masa.5. Upieczone ciasta przełożyć kremem śmietankowym. Na wierzchu powinno być ciasto z warstwą orzechową. Ciasto musi być minimum 24 godziny w lodówce, by zmiękło. Najlepiej je robić na 2 dni wcześniej.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0894DSCN0899

Poprzedni Smażony camembert z ziołami
Nastepny Pani Walewska

3 komentarze

  1. Joanna Skoraczyńska
    2 maja 2012
    Odpowiedz

    Rozpusta w najczystszej postaci:-)

  2. Gosia
    11 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Jakiej wielkości blachy użyła Pani?

    • Helen G.
      Helen G.
      11 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Dużej, prostokątnej o wymiarach 32×21 cm 🙂

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *