Orzechowiec


Orzechowiec

To ciasto dla wielbicieli orzechów, ciast miodowych oraz kremu budyniowego. Orzechowca upiekłam kiedyś na Wielkanoc i wszyscy się nim zachwycali. Orzechowiec to ciasto eleganckie. Pięknie prezentuje się na talerzu i dobrze się kroi. Trzeba je tylko zrobić na 2 dni wcześniej, by ciasto miodowe zdążyło zmięknąć. Orzechowiec trochę przypomina mi znane ciasto snikers oraz ciasto biszkoptowe z karmelem, z tą różnicą, że tamte zawierają orzeszki ziemne oraz dodatkowo masę kajmakową. Serdecznie polecam:)

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– ⅔ szklanki cukru

– ½ kostki margaryny

– 2 łyżki miodu

– 2 jajka

– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżka cukru waniliowego

Warstwa orzechowa:

– 300g orzechów włoskich

– ⅓ kostki margaryny lub masła

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki miodu

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie śmietankowe bez cukru

– ¾ szklanki cukru pudru

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 2-3 krople esencji śmietankowej (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto orzechowiec?

Warstwa orzechowa: Margarynę razem z cukrem i miodem rozpuścić w rondelku. Dodać pokruszone orzechy włoskie i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki miękkiej margaryny, jajka, miód, cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Dużą prostokątną blachę o wym. 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połową ciasta i piec przez 10-15 minut w temperaturze 180˚C, aż się zarumieni. Następnie upiec drugą część ciasta razem z wyłożoną nań warstwą orzechową i piec także przez 10-15 minut w tej samej temperaturze.

Krem budyniowy: Z ½ mleka odlać ½ szklanki i rozmieszać w niej budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować. Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i gotować chwilę ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić od ostygnięcia. Miękką margarynę rozmiksować. Dodawać po łyżce zimny budyń, miksować aż powstanie pulchna masa.5. Upieczone ciasta przełożyć kremem śmietankowym. Na wierzchu powinno być ciasto z warstwą orzechową. Ciasto orzechowiec  musi być minimum 24 godziny w lodówce, by zmiękło. Najlepiej upiec je 2 dni wcześniej, przed planowaną wizytą gości.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

orzechowiecorzechowiec2orzechowiec1
loading...
Poprzedni Camembert smażony z ziołami
Nastepny Ciasto Pani Walewska

3 komentarze

  1. Joanna Skoraczyńska
    2 maja 2012
    Odpowiedz

    Rozpusta w najczystszej postaci:-)

  2. Gosia
    11 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Jakiej wielkości blachy użyła Pani?

    • Helen G.
      Helen G.
      11 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Dużej, prostokątnej o wymiarach 32×21 cm :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *