Ciasta i ciasteczka

Sernik snikers

Sernik snikers

Na kakaowych herbatnikach, z dodatkiem batoników snikers, kajmakiem i polewą czekoladową. Przepyszne ciasto jakim jest sernik snikers, świetnie nadaje się na wszelkie okazje. Upiekłam je na ostatnie Święta Bożego Narodzenia i goście byli tą wersją sernika zachywceni.

Sernik snikers pieczony z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki jest wilgotny, tłusty, puszysty – po prostu rozpływa się w ustach :-) Posiekane batoniki snikers natomiast nadają masie serowej orzechowo-karmelowego smaku.

Wierzch ciasta stanowi polewa karmelowa, pokrojone w plasterki batoniki snikers oraz esy-floresy z rozopionej gorzkiej czekolady z dodatkiem słodkiej śmietanki. Łącznie na ciasto schodzi 6 batonów snickers.

Zobacz także → ciasto snikers.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Spód:

– około 100g herbatników kakaowych (np. petit beurre albo Bonitki)

– 1/3 szklanki mleka

Masa serowa:

– 1 kg sera z wiaderka

– 6 jajek

– 1 niepełna szklanka cukru

– 1/3 kostki miękkiego masła

– 250 ml schłodzonej śmietanki 30%

– 1,5 łyżki cukru waniliowego

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 batony snickers

Dodatkowo:

– 1 puszka masy kajmakowej

– 4 batony snickers

Polewa:

– 1/3 kostki gorzkiej czekolady

– kilka łyżek śmietanki 30%

Jak zrobić sernik snikers?

Masa serowa: Żółtka jaj odzielic od białek. Żółtka utrzeć z cukrami na gładki puch. Dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną lub budyń, proszek do pieczenia oraz ser partiami – nadal ubijać.

Schłodzoną śmietankę ubić na szcztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Białka także ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać masę drewnianą łyżką. Na koniec 2 batony snikers posiekać nożem w małą kostkę i dodać do masy – wymieszać.

Spód: Prostokątną blachę o wym. około 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać kolejno herbatnikami zamoczonymi w mleku. Na to wylać masę serową, wyrównać.

Sernik snikers włożyć do nagrzanego do 180⁰C piekarnika (funkcja góda-dół) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170⁰C i piec jeszcze około 45-50 minut – aż sernik pęknie i będzi ładnie zarumieniony. Po upieczeniu sernik zostawić na 20 minut w zamkniętym w piekarniku, następnie uchylić lekko drzwiczki i jeszcze chwilę go potrzymać.

Otworzoną puszkę kajmaku zgotować w garnku z wodą i gotować na średnim gazie przez 20 minut, często mieszajac, aż masa się trochę rozpuści. Następnie rozsmarować masę na upieczonym serniku. Cztery batoniki snikers pokroić w plasterki o grubości około 3 mm. Poukładać je na polewie z kajmaku.

Polewa: Gorzką czekoladę roztopić na garnuszku na małym gazie ze śmietanką. Polać nią ciasto przy pomocy widelca, tworząc esy-floresy. Ciasto przed podaniem schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Sernik snikers przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Sernik snikers
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close