Rogaliki francuskie


Uwielbiam rogaliki z ciasta francuskiego! Po pierwsze, dlatego, że robi się je ekspresowo, po drugie – nie trzeba wyrabiać ciasta. Możemy sięgnąć po gotowe ze sklepu. Zawsze wybieram to świeże z lodówki. W marketach można dostać również ciasto francuskie mrożone. To jednak wymaga wcześniejszego rozmrożenia. Z ciasta francuskiego możemy upiec zarówno ciasteczka z jagodami albo palmiery cynamonowe. Moja dzisiejsza propozycja to rogaliki francuskie. Przygotowuje się je o  połowę krócej jak kruche rogaliki. Ciasto francuskie zawsze warto mieć pod ręką w lodówce, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda. A nuż jacyś niespodziewani goście zapukają nam do drzwi :-)

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– dowolne nadzienie np. Nutella, marmolada różana lub inna

– 1 jajko

– cukier do posypania

Jeśli używamy mrożonego ciasta francuskiego, wpierw należy je rozmrozić. Ja zawsze kupuję świeże z lodówki. Ciasto podzielić na trójkąty podobnej wielkości. W sklepach można kupić ciasto francuskie w kształcie koła specjalnie przeznaczone do pieczenia rogalików. Podstawę każdego trójkąta posmarować nadzieniem (używam zazwyczaj Nutelli). Zwinąć w rogalik, a boczki zlepić. Rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody bądź mleka. Posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego do temperatury 200ºC piekarnika i piec aż do momentu zarumienienia. Ostudzić. Rogaliki przechowywać w zamkniętym pudełku lub w woreczku, by nie wyschły.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

rogaliki-francuskierogaliki-francuskie1
loading...
loading...
Poprzedni Sałatka z papryką i pomidorem – „Samo zdrowie”
Nastepny Zupa krem ze szparagów

7 komentarzy

  1. Marzena
    27 maja 2014
    Odpowiedz

    Pyszny i szybki pomysł na deser :-)

  2. Magdalena
    28 maja 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają i zapewne smakują świetnie. Szkoda tylko, że mam dwie lewe ręce do pieczenia czegokolwiek :p

  3. Marzena
    28 maja 2014
    Odpowiedz

    Ach ty potrafisz zrobić saka :) Mniam mniam

  4. Urszula
    3 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Proste i szybkie ciasteczka, o to przecież chodzi, pozdrawiam :)

  5. Sosna
    24 października 2014
    Odpowiedz

    Jak ładnie zrolowane :D

    • Helen G.
      Helen G.
      24 października 2014
      Odpowiedz

      Dziękuję:-)

  6. Agata Rawska
    18 marca 2015
    Odpowiedz

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *