Palmiery cynamonowe


Bardzo smaczne i ekspresowe w wykonaniu ciastka – palmiery. A skąd ta nazwa? Bo ciastka przypominają swoim kształtem liście palmy. Wystarczy mieć w lodówce arkusz ciasta francuskiego i już! Cudowny aromat cynamonu wypełni cały dom:)

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1/3 szklanki cukru (może być także brązowy)

– 1 łyżka mielonego cynamonu

Jeśli  używamy mrożonego ciasta, wpierw należy je rozmrozić. Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem. Ciasto położyć na desce oprószonej mąką. Posypać częścią mieszanki cukrowo-cynamonowej i złożyć (do siebie obie jego strony) na pół. Następnie posypać kolejną porcję mieszanki i znów złożyć ciasto na pół – jak książkę. Znów posypać złożoną powierzchnię mieszanką i złożyć znów do siebie na pół. Tak złożony rulon pokroić na ok.1 cm plastry. Każdy lekko spłaszczyć dłonią. Palmiery wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia tak, aby były między mini odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200˚C i piec ok. 10-15 minut aż do zezłocenia ciastek. W połowie czasu pieczenia przewrócić palmiery na drugą stronę. Podawać ostudzone do kawy czy herbaty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

palmiery-cynamonowepalmiery-cynamonowe2palmiery-cynamonowe1
loading...
loading...
Poprzedni Sałatka grecka
Nastepny Kakaowo-bananowa owsianka

3 komentarze

  1. Anulla
    13 stycznia 2013
    Odpowiedz

    smaczna i szybka przekąska:)

  2. Magda
    13 stycznia 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam wszystko, co cynamonowe, więc te ciastka są dla mnie idealne :)

  3. Dom Rozalii
    13 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wygląda:) Z cynamonem ….mniam:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *