Ciasteczka francuskie z jagodami


Oto szybki deser w niespełna 20 minut! Jeśli chcecie na szybko przygotować smaczną przekąskę do kawy, a nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie tradycyjnego ciasta, to gorąco polecam ciasteczka z ciasta francuskiego z sezonowymi owocami – ja wybrałam jagody ale mogą to być truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie czy morele:) Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką, przynajmniej jedno opakowanie. Polecam to nie mrożone, tylko z lodówki (np. Biedronki albo Lidla). W zależności od ilości gości, można podwoić proporcje.

(ok.10 sztuk)

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– ok. ¾ szklanki jagód

– 5 łyżek cukru

– 1 jajko

Ciasto francuskie podzielić na 20 kwadratów. Nałożyć niecałą łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki jagód, następnie zrobić 2 nacięcia nożem na drugim kwadracie przykryć i skleić ciastko.  W razie sklejania ciasta, ręce oprószyć mąką. Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 200˚C do zarumienienia. Jeśli zostaną nam ciasteczka (a wątpię:)), to dobrze jest przełożyć je do foliowego woreczka, by nie wyschły.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasteczka-francuskie-z-jagodamiciasteczka-francuskie-z-jagodami1
loading...
Poprzedni Orzeźwiający napój cytrynowo-miętowy
Nastepny Gotowana fasolka szparagowa

16 komentarzy

  1. MAUGUSTYNA
    16 lipca 2012
    Odpowiedz

    Ślicznie wyglądają!
    Ubóstwiam ciasto francuskie, a tu jeszcze w takim towarzystwie jagódek:) Bomba!
    pozdrawiam

  2. Dusia
    16 lipca 2012
    Odpowiedz

    pycha, na piknik świetne

  3. justka2712
    16 lipca 2012
    Odpowiedz

    Szybko i smacznie. To uwielbiam! :)

  4. kuchenny bałagan
    16 lipca 2012
    Odpowiedz

    po prostu uwielbiam te ciasteczka :)

  5. Danuta Magda Slugocka
    20 lipca 2012
    Odpowiedz

    w cieście francuskim lubię wszystkie słodko-ostre nadzienia… a u Ciebie bogato nadziane jagódki….super!!

  6. Dom Rozalii
    23 lipca 2012
    Odpowiedz

    Te ciasteczka, to strzał w dziesiątkę! że tez na to nie wpadłam :))) super
    Pozdrawiam!

  7. Aleksandra
    24 lipca 2012
    Odpowiedz

    To będzie kolejne odsłona wykorzystania ciasta francuskiego jaką wykorzystam :) pysznie

  8. Aleksandra
    24 lipca 2012
    Odpowiedz

    pysznie, na pewno wykorzystam :)

  9. Rena
    21 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Przepysznie wyglądają, zamierzam je dziś zrobić z Pani przepisu :-),mam nadzieję że również będą tak wyglądać, Pani przepis skusił mnie na tyle swoją łatwością że postanowiłam kupić i zrobić pierwszy raz coś na cieście francuskim :-). Dziękuję

    • Helen G.
      Helen G.
      21 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Życzę w takim razie udanych wypieków i smacznego! :)

      • Rena
        21 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Dziękuję,na pewno dam znać jak wyszło,będę robić z Córcią :-). Tylko mam jedno pytanie, bo mam tylko mrożone jagody, mogą być ?? I czy muszą być zamrożone gdy będę je nakładać czy rozmrożone ?? Dziękuję

        • Helen G.
          Helen G.
          21 kwietnia 2017
          Odpowiedz

          Chyba lepiej wpierw rozmrozić jagody.

  10. Rena
    21 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za przepis i za odwiedzenie mojego bloga,ja też dorastałam w czasach Spice Girls :-). A co do ciasteczek, to chyba niektóre kwadraciki wycięłam lekko za duże, bo ładniej wyglądają te mniejsze i mogłam dodać do środka trochę więcej cukru,na drugi raz też bardziej wytnę te otworki,bo niektóre się nie otwarły,a u Ciebie wygląda to super,ale ogólnie wyszły cudowne i na pewno zrobię jeszcze nie raz, zaraz pobuszuję jakie masz jeszcze przepisy :-), ciekawa stronka, fajnie że trafiłam. Pozdrawiam

    • Rena
      21 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Aha, a propo, nie rozmrażałam jagódek, stwierdziłam że rozmrożone będą taką ciapą i chyba dobrze zrobiłam :-), dzięki za radę.

      • Helen G.
        Helen G.
        21 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Sama nie byłam pewna czy rozmrażać, dobrze wiedzieć na przyszłość :) Cukru oczywiście można dać więcej, wedle uznania :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się, że ciasteczka ci wyszły:)Praktyka czyni mistrza, więc następnym razem wyjdą Ci idealne z większymi otworkami:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *