Gotowana fasolka szparagowa


Gotowana fasolka szparagowa

Sezon na warzywa sezonowe trwa. Warto je jeść właśnie teraz latem. Dziś pomysł na fasolkę szparagową jako dodatek do mięsa czy ryby lub nawet jako samodzielne danie solidnie okraszone bułką tartą z masłem. Są dwa rodzaje fasolki szparagowej: żółta i zielona. Żółta zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A, zielona natomiast obfituje w potas i fosfor. Oba gatunki fasolki są smaczne. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny oraz ma niewiele kalorii (31 kcal/100g). To również dobre źródło błonnika, dzięki któremu na długi czas zapewnia uczucie sytości. Fasolkę szparagową najczęściej przyrządza się gotowaną z dodatkiem bułki tartej z masłem jako dodatek do obiadu. Warzywo to możecie wykorzystać również jako dodatek do zup albo sałatek, wedle uznania. Polecam wam także gotowaną brukselkę.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 500g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej

– szczypta cukru

– sól

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki masła

– 2-3 łyżki bułki tartej

Jak zrobić gotowaną fasolkę szparagową?

Fasolkę umyć pod bieżącą wodą. Odciąć ogonki z obu stron i przekroić na pół każdy strąk (można także gotować całe strąki, jak kto woli). Jeśli fasolka ma łyko, należy je usunąć. Warzywo włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i gotować do miękkości (najlepiej spróbować jedną widelcem) bez przykrycia (unikniemy wówczas niepożądanych wzdęć). Odcedzić. Fasolkę szparagową podawać polaną masełkiem z bułką tartą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gotowana-fasolka-szparagowa
loading...
Poprzedni Ciasteczka francuskie z jagodami
Nastepny Twarożek z bakaliami

3 komentarze

  1. Marzena
    21 lipca 2012
    Odpowiedz

    O nie tylko nie to- narobiłaś mi takiego smaku ze mam ochotę skoczyć do sklepu po fasolkę

  2. neli
    21 lipca 2012
    Odpowiedz

    pyszna, miałam dzisiaj na obiad :)

  3. Dorota
    28 lipca 2012
    Odpowiedz

    Ja tez uwielbiam takie danie, mniam:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *