Zupa kapuśniak z młodej kapusty


Zupa kapuśniak z młodej kapusty

To inaczej kapuśniak z młodej kapusty.  Zupa z młodej kapusty jest delikatna, lekko słodka w smaku. Idealna na lato. Świetnie komponuje się z dodatkiem masła oraz koperku. Ja jeszcze lubię dać nieco natki pietruszki.

W kuchni regionalnej Wielkopolski zupa z młodej kapusty znana jest jako parzybroda (fuzlapy). Czasem oprócz warzyw dodaje się do niej mięso np. boczek wędzony oraz suszone grzyby. Moja dzisiejsza propozycja jest typowo wegetariańska, choć jeśli macie ochotę, możecie dać do zupy 150g stopionego boczku :)

Zupa z kapusty jest szybka w przygotowaniu. Nie wymaga długotrwałego duszenia. Serdecznie zachęcam was do spróbowania !

Zobacz także

kapuśniak domowy

zupa kalafiorowa.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2 l bulionu warzywnego (można dać ewentualnie z kostki) albo wody

– ½ główki młodej kapusty lub 1 mała

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 2 ziemniaki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki gęstej śmietany

– po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki masła (można dać masło klarowane)

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę z młodej kapusty?

Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Kapustę grubo poszatkować. Ziemniaki pokroić w większą kostkę a czosnek drobno posiekać.

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki zalać bulionem lub wodą. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, następnie dodać do warzyw. Po paru minutach gotowania wywaru dodać poszatkowaną kapustę. Zupę z kapusty gotować do miękkości warzyw.

W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, połączyć ze śmietaną oraz kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Na koniec dodać do zupy 2 łyżki masła oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zestawić z ognia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z młodej kapusty podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

zupa-kapusniak-z-mlodej-kapusty
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Nastepny Szynka w sosie sojowym

4 komentarze

  1. Avatar
    Królowa Karo
    20 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie! O tej porze roku warzywa mają wyjątkowy smak!

    • Helen G.
      Helen G.
      20 czerwca 2019
      Odpowiedz

      Dziękuję ;-) To prawda :-)

  2. Avatar
    Ania
    25 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Taki kapuśniak to ja lubię :) nagminnie go robie latem :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 czerwca 2019
      Odpowiedz

      Ja też go często gotuję, bo to lekka i fajna zupa na lato :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *