Kapuśniak domowy


Kapuśniak domowy

Na kiszonej kapuście, wędzonym boczku i kiełbasie. Taki jest kapuśniak domowy, wyrazisty w smaku, lekko kwaskowy. Smak tej tradycyjnej zupy dopełniają warzywa, w tym ziemniaki. Można ugotować również zupę kapuśniak na wywarze mięsnym z dodatkiem wędzonego boczku.

Aby kapuśniak wyszedł smaczny, warunkiem jest naturalnie kiszona kapusta (bez dodatku octu), lekko kwaśna lecz nie przekwaszona. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty kiszonej, należy ją lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Przed zakupem kiszonej kapusty najlepiej jest spróbować odrobinę z beczki. Kapusta kiszona gotowa pakowana w woreczkach także bywa całkiem smaczna, tylko trzeba wiedzieć którą warto kupić.

Kapuśniak na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach to z kolei słynna kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach, jedna z moich ulubionych zup. Jako że mieszkałam pod Zakopanem przez ponad rok, mam do tej potrawy pewien sentyment.

Niektórzy gotują kapuśniak z młodej kapusty. Jest on równie smaczny, lecz mniej wyrazisty smaku (bardziej delikatny). Taki kapuśniak na bazie młodej kapusty z dodatkiem kopru znany jest w kuchni regionalnej Wielkopolski jako zupa parzybroda.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2l wody

– 500g kapusty kiszonej

– 200g kiełbasy

– 100g boczku wędzonego

– 1 cebula

– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera)

– 2 ziemniaki

– 1 łyżka majeranku

– ½ łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

– 1 liść laurowy

– 4 kulki ziela angielskiego

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić kapuśniak domowy?

Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni na małym ogniu. Dodać pokrojoną w ćwierć plasterki kiełbasę. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na patelni. Przełożyć wraz pozostałymi składnikami do większego garnka. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.

Kiedy warzywa będą miękkie dodać posiekaną kiszoną kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec przygotować zasmażkę. Na patelnie stopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę. Wymieszać i chwilę smażyć, po czym zalać około ½ szklanki zimnej wody. Zasmażkę wlać do zupy. Zagotować.

Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kapuśniak domowy podawać z chlebem lub solo.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Paszteciki z mięsem
Nastepny Szynka duszona w sosie cebulowym

6 komentarzy

  1. Ania
    22 września 2018
    Odpowiedz

    Ale narobiłaś mi ochoty ta zupką :) wygląda pysznie i chyba jutro będę gotować :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 września 2018
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło :-) Zupka jest bardzo smaczna :)

  2. Ervisha
    23 września 2018
    Odpowiedz

    Dawno nie jadłam ;)

  3. Magda
    24 września 2018
    Odpowiedz

    Mój mąż bardzo lubi taki kapuśniak :)

  4. Kuchcik gotuje
    27 września 2018
    Odpowiedz

    Kocham zupy :) Podobny kapuśniak robię, gdy właśnie zaczyna się jesień i zimą. Czasami gotuję go na kawałku mięsa z kością, ale taki z kiełbasą i boczkiem również jest smaczny.

  5. Ania
    30 września 2018
    Odpowiedz

    Pyszna klasyka :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *