Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach


Kwaśnica to regionalna zupa podhalańska podawana w karczmach u podnóża Tatr. Jadłam ją w Zakopanem nieraz. W oryginale kwaśnica nie zawiera warzyw, poza ziemniakami. Ja swoją wzbogaciłam o włoszczyznę, bowiem taka wersja wydaje mi się smaczniejsza i zdrowsza. Jeśli nie chcecie, możecie pominąć warzywa i dać jedynie ziemniaki. Aby odtworzyć właściwy kwaśnicy góralskiej smak, trzeba koniecznie ugotować zupę na wędzonych żeberkach. Typowa kwaśnica góralska ma w sobie posmak wędzonki. Przypomina trochę w smaku tradycyjny kapuśniak, choć moim zdaniem jest od niego smaczniejsza. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonała na chłodne dni. Da nam energii na wiele godzin ;-)

Na marginesie dodam, że mieszkałam pod Zakopanem, a dokładniej w Kościelisku przez ponad rok czasu, więc zaznajomiłam się nieco kuchnią góralską. Mało tego,  płynie we mnie góralska krew. Moja babcia była rodowitą góralką, pochodziła z Waksmunda, zaś dziadek spod Sanoka. Może jeszcze wrócę kiedyś w okolice Tatr, by spędzić tam jesień życia … Inną ciekawą potrawą kuchni góralskiej są moskole, placki ziemniaczane po góralsku – nazywane chlebem podhalańskim bądź góralskim :)

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

– 15-20 dag wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

– 400g kiszonej kapusty

– 1 duża cebula

–  włoszczyzna -1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora (opcjonalnie; można pominąć warzywa i dać same ziemniaki)

– 3 ząbki czosnku

– 3-4 ziemniaki

– 2 liście laurowe

– 3 suszone grzybki

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka kminku (użyłam mielonego)

– 1,5 łyżeczki majeranku

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz

– cukier

– magii (wedle smaku)

Żeberka poporcjować, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy dodać tylko trochę soku lub w ogóle. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle. Można zrobić ewentualnie zasmażkę dodając 1-2 łyżeczki mąki, ale nie jest to konieczne gdyż zupa i tak jest gęsta i treściwa. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.  Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por. Kwaśnicę podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu i pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kwasnica-goralska-na-wedzonych-zeberkach2kwasnica-goralska-na-wedzonych-zeberkachkwasnica-goralska-na-wedzonych-zeberkach3
loading...
loading...
Poprzedni Chleb wiejski słonecznikowy
Nastepny Steki w sosie serowym

17 komentarzy

  1. Marta
    8 października 2013
    Odpowiedz

    no ja podobnie kapuśniak robię :) i bardzo lubię!

  2. Olka
    8 października 2013
    Odpowiedz

    Idealna, rozgrzewająca i treściwa zupa na jesień.

  3. Krystian252
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Kolejny dobry przepis do wypróbowania :)

  4. Krystian252
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Od pozostawionej włoszczyzny rosół nie mętnieje :P mętny się robi tylko jak w trakcie gotowania dolewa/uzupełnia się wody chłodniejszej jak rosół w celu dopełnienia zawartości a ja jak gotuje rosoł to go nie solę wtedy wychodzi najlepszy smak rosołu,zawsze na talerzu można sobie doprawić do smaku solą

  5. Helen G.
    23 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Taką właśnie kwaśnicę jadłam w karczmie w Zakopanem.

  6. Anonymous
    23 stycznia 2014
    Odpowiedz

    To nie kwasnica tylko kapuśniak do kwaśnicy nie dodaje się żadnych warzyw tylko ziemniaki

  7. lio
    15 marca 2015
    Odpowiedz

    Ja też będę właśnie robił kwaśnice i przypominał sobie przepis to żadnych warzyw się nie daje tym bardziej marchwi bo łagodzi smak. A o to chodzi jak sama nazwa wskazuje ma być kwaśna.

  8. hose
    21 października 2015
    Odpowiedz

    to nie kwaśnica tylko kapuśniak

  9. Beata
    8 września 2016
    Odpowiedz

    Wczoraj jadłam w Tatrach jak zeazliśmy ze szlaku i nie było żadnych warzyw oprócz ziemniaków
    I na pewno nie smakuje jak kapuśniak ma taki specyficzny smak zupelnie inny niż kapuśniak ktorego nie lubię,a kwaśnica posmakowała mi właśnie z powodu tego innego oryginalnego smaku

    • Helen G.
      Helen G.
      8 września 2016
      Odpowiedz

      Różnie się podaje tę zupę.

  10. Zbigo
    8 października 2016
    Odpowiedz

    Jezeli kwasnica to bez warzyw i ziemniakow tez sie nie daje (pisze o kwasnicy ma jakiej wyroslem-Ludzmierz)ziemniaki a wlasciwie grule (zasadnicza roznica )gotuje sie osobno .Ugotowane daje na talez i zalewa kwasnica.Kwasnice mozna zrobic.. tak -na wedzonych zeberkach absolutnie lub innych wedzonkach, mozna rowniez na gesinie (znam takich ktorzy twierdza ze ta jest najlepsza)na wieprzowinie ,na indyku .moja kolezanka lubi na kurczaku(.przyznam kiedys zamiast wywlec z zamrarki indyka wyjalem kurczaka- wyszla rewelacja -tylko raz )na baraninie ..ogolnie tluste miesa nadaja sie na kwasnice…Przepis pani Heleny bardziej przypomina kapusniak ale ilez to razy wlasnie podrasowujac kwasnice (chociaz naprawde tego nie wymaga)wychodzil mi kapusnik ..ze palce lizac ..Jednym slowem jak kto lubi ..I tak- ma byc kwasna ,zdecydowanie!Oczywiscie z kapusty kiszonej a nie kwaszonej..najlepiej samemu se lukisic-no ba)!!!

    • Helen G.
      Helen G.
      8 października 2016
      Odpowiedz

      Faktycznie kwaśnicę zwykle podaje się często bez warzyw, choć ja wolę potrawę z ich dodatkiem, jak kto lubi. Moja może bardziej przypomina kapuśniak ale co z tego :-)

  11. Zbigo
    8 października 2016
    Odpowiedz

    A blog i przepisy podobaja mi sie …strasnie .Pozdrawiam autorke !!

    • Helen G.
      Helen G.
      8 października 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć :-) Ja również Cię Zbigo pozdrawiam!

  12. Misiaczka
    24 października 2016
    Odpowiedz

    Ooo jaka fajna, na żeberkach mi się zdecydowanie podobają takie zupy, bo są zdecydowanie lepszde

  13. Marc
    3 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Jaki kapuśniak? Zupa z kiszonej kapusty to zarzutka a z białej – kapuśniak. A kwaśnicę robi się tylko z kiszonej kapusty.

    • Monika
      11 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Kapuśniak jest z kiszonej kapusty. Sprawdź stare przepisy. A kwaśnica jak sama nazwa wskazuje jest bardzo kwaśna. Ot.. tyle

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *