Steki w sosie serowym


Mięso ze schabu duszone w sosie serowym wzbogacone białym winem. Zainspirował mnie przepis z książeczki Hanny Szymanderskiej „Najlepsze mięsa na polskim stole”. Polecam, bo przepis jest prosty i nie zajmie nam zbyt dużo czasu.

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 60-70 dag schabu bez kości

– 2 łyżki masła klarowanego

– ok. ¾ szklanki białego wytrawnego wina

– 1 opakowanie sera camembert (120g) (bez skórki)

– 200g śmietany 18%

– 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

–  po ½ łyżeczki tymianku i słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki szałwii

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć steki na większym ogniu, by się z dwóch stron zarumieniły. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać wino i dokładnie wymieszać (zeskrobując dno), wsypać zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę – zagotować. Po chwili dodać śmietanę i  pokrojony ser camembert, obrany ze skórki.

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści. Następnie włożyć z powrotem steki i chwilę potrzymać w cieple. Na koniec posypać sos posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Podawać steki z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

steki-w-sosie-serowym1steki-w-sosie-serowymsteki-w-sosie-serowym2
loading...
loading...
Poprzedni Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach
Nastepny Chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią

6 komentarzy

  1. Agata Wójcik
    10 października 2013
    Odpowiedz

    Ale to pysznie wygląda !

  2. Marie Bell
    3 listopada 2013
    Odpowiedz

    wygląda pysznie :)

  3. Cyanna
    2 września 2016
    Odpowiedz

    Czy zamiast camemberta mogę użyć np. serka topionego? Bo mój narzeczony nie przepada za tego typu serem.

    • Helen G.
      Helen G.
      2 września 2016
      Odpowiedz

      Jak najbardziej :)

  4. Cyanna
    19 września 2016
    Odpowiedz

    Mimo, że przepis trochę zmodyfikowałam (zamiast camemberta użyłam serka topionego i pominęłam szałwię), obiad wyszedł przepyszny :) Sos palce lizać! Przepis zapisałam, z pewnością jeszcze do niego wrócę. :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 września 2016
      Odpowiedz

      Fajnie, że przepis Ci się spodobał. Zawsze można go zmodyfikować wedle własnego uznania :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *