Chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią


Pieczywo z maki orkiszowej jest bardzo zdrowe i lekkostrawne. Orkisz jest podgatunkiem pszenicy, w przeciwieństwie do niej nie został zmodyfikowany ani ulepszany. Jest bogatszy od pszenicy w składniki odżywcze. Uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych. Orkisz działa ogólnie wzmacniająco na organizm, zwiększając jego siły witalne. A smak pieczywa z dodatkiem mąki orkiszowej ma łagodny lekko orzechowy posmak. No właśnie, dziś chcę zaprezentować  Wam pyszny chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni. Jest to kolejny chleb z gotowej mieszanki firmy chleb na zdrowie, którą serdecznie Wam polecam. Mieszanka nie zawiera GMO, konserwantów ani składników „E”.

 Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią (500g) do kupienia w sklepie chlebnazdrowie.pl

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)
 Skład mieszanki:

mąka orkiszowa t2000 (40%), mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, pestki słonecznika i dyni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Opakowanie zawiera 3 torebki: małą, średnią (z ziarnami) oraz dużą.
Zawartość średniej torebki (z ziarnami) zalewamy ciepłą wodą (200g/50˚C) i odstawiamy    na  2 godziny do namoczenia.
Do naczynia wlewamy nową porcję wody (250g/26˚C), wsypujemy odcedzone ziarna oraz  dodajemy zawartość pozostałych dwóch torebek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą 20 minut.  Odstawiamy ciasto, przykrywając ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka), odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość na 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia.  Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i od razu spryskujemy ciasto od góry ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 ˚C i pieczemy kolejne 30 minut (razem 33 minuty).  Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.



Poprzedni Steki w sosie serowym
Nastepny Tarta z jabłkami i cynamonem

3 komentarze

  1. poziomka
    15 października 2013
    Odpowiedz

    Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

  2. Helen
    15 października 2013
    Odpowiedz

    Adres mailowy jest w zakładce kontakt/współpraca.
    karodos@o2.pl

  3. Ola
    18 października 2013
    Odpowiedz

    prezentuje się świetnie!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *