Tarta z jabłkami i cynamonem


Tarta na słodko z jabłkami okraszona cynamonem z dodatkiem goździków, to dla mnie jeden ze smaków typowo jesiennych. Właściwie to niczym nie różni się od typowej szarlotki za wyjątkiem foremki. Serdecznie zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu :)

Składniki:
Ciasto:
– 300g mąki pszennej
– 200 g zimnego masła (1 kostka)
– ½ szklanki cukru
– 1 żółtko
– 4 łyżki wody

Nadzienie:
– 4 duże jabłka
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 2-3 łyżki cukru (wedle uznania)
– 2-3 łyżki rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 goździki

1.    Mąkę, zimne masło pokrojone w kawałki, żółtko i cukier połączyć w misce i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

2.    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Uprażyć z dodatkiem cukru i rodzynek. Dodać cynamon i goździki i dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

3.    Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wylepić większą częścią ciasta. Resztę pozostawić. Podpiec w nagrzanym  do 200 ˚C piekarniku przez ok.15 minut.

4.    Na podpieczony spód tarty rozsmarować mus z jabłek. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Zrobić kratkę na jabłkach. Paski ciasta posmarować białkiem.

5.    Wstawić tartę do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 40 minut w temp. 200˚C aż góra nabierze złotego koloru.

6.    Podawać na zimno.

Smacznego!
Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-z-jablkami-i-cynamonem1tarta-z-jablkami-i-cynamonemtarta-z-jablkami-i-cynamonem2
loading...
loading...
Poprzedni Chleb orkiszowy słonecznikowy z dynią
Nastepny Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem

3 komentarze

  1. gin
    21 października 2013
    Odpowiedz

    Wygląda kusząco. Musiała cudnie pachnieć :)

  2. Urszula - Proste potrawy
    25 października 2013
    Odpowiedz

    Ależ mnie kusisz, wspaniała tarta!

  3. Helen
    25 października 2013
    Odpowiedz

    Dziękuję:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *