Karpatka


Karpatka to moje ulubione ciasto z czasów kiedy byłam dzieckiem. Zawsze chciałam, by mama mi je piekła urodziny. To zresztą jej przepis, sprawdzony wielokrotnie przez nas obie :) Karpatkę czasem piekę  z sentymentu do tamtych lat :) Karpatka rewelacyjnie wychodzi także z prodiża. Jeśli go posiadacie, to polecam wypróbować.

(tortownica o średnicy ok.24 cm)

Składniki:
Ciasto:

– 1/2 kostki margaryny

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mąki

– 5 jajek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

– 500 ml mleka

– 3  pełne łyżki mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy lub 2 budynie waniliowe bez cukru

– 1 żółtko (opcjonalnie)

– niepełna szklanka cukru pudru

– 1 kostka margaryny lub masła

–  kilka kropli esencji waniliowej

Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku. W garnuszku zagotować wodę. Wrzącą dodać do rozpuszczonej margaryny i zamieszać. Następnie dodać mąkę – gotować kilka minut ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostawić ciasto do ostygnięcia. Następnie wbić jajka i dodać proszek do pieczenia. Rozmiksować. Upiec dwa okrągłe placki w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 210-220˚C przez ok. 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie.

Krem: W pół szklanki mleka zawartości mleka rozpuścić mąki i cukier waniliowy lub gotowy budyń, resztę mleka zagotować w rondelku. Jak zacznie wrzeć dodać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać, by nie dopuścić do powstania grudek. Gotować chwilę na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać zimny budyń. Miksować przez chwilę na gładki krem. Na koniec dodać olejek waniliowy. Upieczone placki przełożyć kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

karpatkakarpatka3karpatka2karpatka1
loading...
loading...
Poprzedni Fasolka po bretońsku
Nastepny Kurczak w cieście curry z sosem słodko-kwaśnym

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *