Ciasto na maślance z jabłkami


Ciasto na maślance z jabłkami

Jest szybkie i nieskomplikowane. Ciasto na maślance z jabłkami to taki placek na co dzień, idealny do kawy. Dodatek maślanki i oleju sprawia, że ciasto to jest wilgotne, puszyste i lekkie. Jabłka ciekawie się prezentują. Są pokrojone w cienkie plasterki i ułożone dachówkowo. Do ciasta polecam użyć cukru brązowego, który nada mu przyjemnego posmaku. Nie zapomnijcie również o cynamonie.

Serdecznie polecam wam także ciasto z maślanką i owocami (z białą czekoladą).

(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub nieco mniejsza)

1 szklanka to 250 ml.

Składniki:

– 3 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka maślanki

– ½ szklanki oleju

– 4 jajka

– 1 szklanka brązowego cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– 4 jabłka

– trochę soku z cytryny

– wiórki masła do posypania

– 1 łyżka brązowego cukru do posypania

– około ½ łyżeczki cynamonu do posypania

Jak zrobić ciasto na maślance z jabłkami?

Jajka ubić z cukrami na gładką masę. Dodać przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać maślankę i olej. Chwilę ubijać mikserem. Przelać do wyłożonej pergaminem blaszki.

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki. Lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Następnie układać na cieście dachówkowo. Jabłka posypać cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch położyć wiórki masła.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (zapobiegnie to zakalcowi), tylko na sam koniec. Ostudzić.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kotlety Twardowskiego
Nastepny Sos beszamelowy

13 komentarzy

  1. Magda
    8 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Fajne proste ciasto i dużo jabłek, to musi być smaczne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Jest proste i dobre, polecam :-)

  2. Królowa Karo
    8 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś smaka. Będę robić. I nie wiem czy wytrzymam do weekendu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Super:) Nie musisz wcale wytrzymać do weekendu. To ciasto szybko się piecze, wystarczy zwykłe popołudnie albo wieczór :-)

  3. Marzena
    8 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Super ciacho, bardzo takie lubię :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję. Ja też :)

  4. Agnieszka
    8 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ciasto wygląda niezmiernie apetycznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło :)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    9 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Wspaniałe ciasto :) Robię podobne, ale zawsze dawałam truskawki, muszę teraz spróbować z jabłkami :)

  6. Ervisha
    9 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Kiedyś robiłam a właściwie to piekłam…. rodzince smakowało :)

  7. Dorota z kobietytomy.pl
    15 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam właśnie takie proste ciasta :)

  8. Malwina
    17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Takie proste ciasta są najlepsze. Podobne piekła dawniej moja Babcia :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Też tak uważam :) Geniusz tkwi w prostocie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *