Sos beszamelowy


Sos beszamelowy

Niezastąpiony do makaronów i zapiekanek jak lasagne czy cannelloni. Sos beszamelowy jest oparty na zasmażce z masła i mąki oraz na mleku. Nazwa tej potrawy pochodzi od nazwiska francuskiego markiza na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, który rzekomo pracował nad smakiem sosu przez kilkanaście lat. Myślę, iż całkiem nieźle mu się to udało. Beszamel posiada bowiem przyjemną kremową konsystencję i świetny smak z wyczuwalną wonią gałki muszkatołowej.

Proporcje sosu beszamelowego można zwiększyć w zależności od potrzeb. Dla przykładu do lasagne robię podwójną porcję sosu beszamelowego z 1 litra mleka, ½ kostki masła i 80g mąki.

Przyrządzając sos beszamelowy niestety łatwo o ewentualne grudki. Nie dojdzie do tego, jeśli będziecie przestrzegać wytycznych w przepisie i ciągle mieszać sos trzepaczką. Kiedyś przygotowanie beszamelu stanowiło dla mnie nie lada wyzwanie z uwagi właśnie na te grudki. Dziś uważam, że sos ten wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Uwielbiam go, zwłaszcza zapieczony na rumiano w potrawie.

Sos beszamelowy można wzbogacić dodając do niego żółtko, starty żółty ser, musztardę albo utarty chrzan. Serdecznie polecam wam również inne sosy:

sos mięsno-pomidorowy do makaronu

szybki do do pizzy

(na standardową zapiekankę lub warzywa np. zapieczony kalafior dla 4 osób)

Składniki:

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki masła

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa do smaku

– kilka kropli soku z cytryny

– 1 żółtko (opcjonalnie)

– sól, biały pieprz

Jak zrobić sos beszamelowy?

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszać trzepaczką. Chwilkę gotować, cały czas mieszając, aż mąka nieco zbrązowieje. Wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, gdyż łatwo robią się grudki. Gotować sos na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszając (łatwo się przypala), aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.

Sos beszamelowy doprawić solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową (nie żałować jej; sos powinien mieć wyrazistą woń tej przyprawy). Na koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Zestawić sos z ognia. Można dodać żółtko. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, można dodać trochę mleka. Sos beszamelowy podawać na gorąco do zapiekanek czy pieczonych warzyw.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ciasto na maślance z jabłkami
Nastepny Sałatka na krakersach z tuńczykiem

6 komentarzy

  1. Force is a woman
    10 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Robię tak samo. Jest świetny do zapiekanych potraw :)

  2. tusia
    10 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ja zawsze ograniczam się do podstawowych składników. I właściwie nigdy nie ma grudek (no chyba, że przypalę ;). Do lasagne zawsze robię dość rzadki beszamel, dzięki czemu mam pewność, że surowy makaron podczas pieczenia zmięknie pijąc właśnie ten nadmiar mleka :)

  3. Ervisha
    10 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Klasyk ;)

  4. Magda
    10 stycznia 2018
    Odpowiedz

    kiedyś nie lubiłam beszamelu, a teraz często wykorzystuję do zapiekanek, ja dodaję też starty ser żółty, pycha :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Ja nie daję sera bezpośrednio do sosu, tylko posypuję startym serem wierzch zapiekanki :-)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    11 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Sos beszamelowy u mnie w domu teraz to podstawa, a kiedyś bała się go robić ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *