Sos beszamelowy


Sos beszamelowy

Jest oparty jest na zasmażce z masła i mąki oraz na mleku, a jego rozpoznawalnym smakiem jest wyraźna woń mielonej gałki muszkatołowej oraz dodatek białego pieprzu. Sos beszamelowy jest niezastąpiony do wszelkich zapiekanek warzywnych, z ryb jak i warzywno-mięsnych (np. lasagne czy cannelloni). Proporcje sosu można zwiększyć w zależności od potrzeb. Dla przykładu do lasagne robię podwójną porcję sosu beszamelowego z 1 litra mleka, ½ kostki masła i 80g mąki.

Przyrządzając sos beszamelowy niestety łatwo o ewentualne grudki. Nie przejmowałabym się nimi zbytnio, bo i tak później to nie ma większego znaczenia w potrawie i smaku. Kiedyś przyrządzanie beszamelu stanowiło dla mnie nie lada wyzwanie. Dziś uważam, że sos ten wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Tylko trzeba znać proporcje mąki, masła i mleka oraz energicznie mieszać sos podczas przyrządzania. Wówczas sukces gwarantowany! Dlatego postanowiłam podzielić się moim sprawdzonym przepisem na beszamel. Uwielbiam go, zwłaszcza zapieczony na rumiano w potrawie. Po prostu pycha!

(na standardową zapiekankę lub warzywa np. zapieczony kalafior dla 4 osób)

Składniki:
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– 2 ¼ szklanki zimnego mleka
– mielona gałka muszkatołowa do smaku
– kilka kropli sok z cytryny
– 1 żółtko (opcjonalnie)
– sól, biały pieprz

Jak zrobić sos beszamelowy?

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zamieszać trzepaczką. Chwilkę gotować, cały czas mieszając, aż mąka nieco zbrązowieje. Wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, gdyż łatwo robią się grudki. Gotować sos na średnim ogniu, ciągle mieszając (łatwo się przypala), aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Sos beszamelowy doprawić solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Na koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Zestawić sos z ognia. Można dodać żółtko. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, można dodać trochę mleka. Sos beszamelowy podawać na gorąco, jako jeden ze składników zapiekanki czy pieczonych warzyw.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-beszamelowysos-beszamelowy1sos-beszamelowy2sos-beszamelowy3sos-beszamelowy4
loading...
Poprzedni Ksylitol - zdrowa słodycz
Nastepny Roladki wołowe

2 komentarze

  1. Force is a woman
    11 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Tak samo, tylko zawsze dodaję żółtko. Jest świetny do zapiekanych potraw :)

  2. tu-tusia
    12 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Ja zawsze ograniczam się do podstawowych składników. I właściwie nigdy nie ma grudek (no chyba, że przypalę ;). Do lasagne zawsze robię dość rzadki beszamel, dzięki czemu mam pewność, że surowy makaron podczas pieczenia zmięknie pijąc właśnie ten nadmiar mleka :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *