WegetariańskieZupy i kremy

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Smakowita i pożywna. Zupa krem z białych warzyw, czyli z kalafiora, korzenia pietruszki, selera, białej części pora – z dodatkiem ziemniaków, czosnku i cebuli. Krem z białych warzyw to dla mnie elegancka zupa, zwykle serwowana na specjalne okazje typu chrzciny czy wesele.

Krem z białych warzyw można serwować na wiele sposobów np. z grzankami, lanymi kluskami, prażonymi ziarnami słonecznika, dyni czy migdałów lub po prostu posypaną posiekaną zieleniną – jak kto woli.

Przepis na krem z białych warzyw jest bradzo prosty. Po ugotowaniu warzywa wystarczy zmiksować w blenderze na gładki krem, posypać zieleniną i gotowe!

Zobacz takżezupa serowa z serków topionych.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 mały kalafior lub pół standardowego

– 2 cebule

– 2 pietruszki

– biała część pora

– 4-5 ziemniaków

– ½ selera korzeniowego

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżka masła

– około 3 łyżki soku z cytryny (wedle uznania)

– 150ml śmietanki kremówki 30%

– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– sól, biały pieprz

Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?

Pietruszki, ziemniaki i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę, zaś kalafior podzielić na różyczki.  Pokrojone warzywa umieścić w garnku.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać nożem. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebule z porem. Smażyć około 10 minut, aż trochę zmiękną. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka.

Warzywa zalać taką ilością wody, by zakryła warzywa. Posolić. Dodać liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Zupę z białych warzyw gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw (30-40 minut).

Zupę z białych warzyw doprawić do smaku białym pieprzem, ewentuanie jeszcze solą, sokiem z cytryny oraz mieloną gałką muszkatołową. Usunąć liść laurowy i ziele angielskie. Wlać śmietankę, następnie zupę zmiksować na gładki krem.

Krem z białych warzyw podawać udekorowany natką pietruszki (u mnie suszona) z grzankami, kluseczkami albo solo. Ja dodatkowo posypałam zupę przyprawą ognistą, by dodać jej nieco pikantności.

Smacznego!

Helen G.

Zupa krem z białych warzyw
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button