Lane kluski


Lane kluski

Doskonałe do zupy mlecznej, rosołu czy sosów. Lane kluski to niezbyt grube niteczki ciasta składającego się z jajek, mąki, wody i szczypty soli. Zastępują makaron albo ryż. Lane kluski robi się w mig. Skąd nazwa lane kluski? Ponieważ ciasto leje się na wrzątek. Lane kluski można przygotować zarówno na wodzie, mleku, jak i na rosole czy też zupie pomidorowej. Przypominają trochę kluski kładzione. Z tą różnicą, iż tamte charakteryzują się dużo gęstszym ciastem. Kładzie je łyżką a nie leje cienką stróżką.

Zazwyczaj robię lane kluski na wodzie lub rosole. Nie lubię lać klusek na wrzące mleko, które po zagotowaniu kipi i robi się kożuch. Najwygodniej jest mi zrobić lane kluski na wodzie, przecedzić je do miseczki i zalać ciepłym mlekiem. Taka zupa mleczna to smaczne śniadanie, jednocześnie moje wspomnienie dzieciństwa. Lubię dodatkowo lekko posłodzić mleko miodem, bądź ksylitolem. Serdecznie polecam wam inne przepisy na kluski:

kluski śląskie

kluski leniwe

kopytka

(2 średnie porcje lub jedna duża)

Składniki:

– 2 jajka

– 5 ½ – 6 łyżek mąki

– 1 łyżka wody

– szczypta soli

Jak zrobić lane kluski?

Jajka wbić do miski, dodać mąkę, wodę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować. Ciasto na lane kluski powinno być lejące, lecz jednocześnie gęste, podobne do śmietany kremówki. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, rosół, zupę pomidorową bądź mleko. Na gotujący płyn wlewać ciasto cienką stróżką. Można lać przez widelec, wówczas wyjdą nam cienkie kluski.

Kluski lane gotować 1 minutę od wypłynięcia. Jeśli gotujemy kluski na wodzie, wyławiać je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz lu do miseczki. Lane kluski podawać z mlekiem jako zupę mleczną na śniadanie, bądź jako dodatek do rosołu albo zupy pomidorowej. Dobrze smakują również z podsmażonym boczkiem lub z sosami np. z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

lane-kluskilane-kluski1lane-kluski2lane-kluski3
loading...
Poprzedni Zupa grzybowa z makaronem
Nastepny Schab pieczony

12 komentarzy

  1. Ervisha
    29 listopada 2017
    Odpowiedz

    Moja mama nie robiła, ale kilka razy jadłam w szpitalu – za mało było ich w talerzu aby określić ich smak ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 listopada 2017
      Odpowiedz

      W szpitalach bardzo oszczędzają :(

      • Ervisha
        29 listopada 2017
        Odpowiedz

        Podobno w niektórych jest lepiej jeśli chodzi o jedzenie, ale tego już nie wiem…. Mój tato uważa ze ilość jedzenia w szpitalach jest wystarczająca, bo nie można się przejadać. Tylko jak nabrać na tym siły?

  2. Ania
    29 listopada 2017
    Odpowiedz

    Całe wieki już nie jadłam klusek lanych :) Smaka mi narobiłaś :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 listopada 2017
      Odpowiedz

      Ja je pamiętam doskonale z dzieciństwa :-)

  3. Magda
    30 listopada 2017
    Odpowiedz

    Moja mama często robiła lane kluski do pomidorowej zupy, bardzo lubię do tej pory :)

  4. agata
    30 listopada 2017
    Odpowiedz

    Moja mama robi najlepsze lane kluski :) ja nie potrafię takich robić :(

    • Helen G.
      Helen G.
      30 listopada 2017
      Odpowiedz

      To wbrew pozorom nic trudnego :)

  5. Malwina
    30 listopada 2017
    Odpowiedz

    Jako dziecko uwielbiałam lane kluski na mleku z jagiełkami lub w zupie koperkowej :)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Jak smacznie :)

  6. Margaretkaw
    6 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Nie jadłam od pobytu w szpitalu, ale tamte wyglądały okropnie, nie to, co Twoje :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :) W szpitalach dają lane kluski ale raczej mało apetyczne i średnio smaczne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *