Pierogi z pasztetową


Pierogi z pasztetową

Są łatwiejszą i szybszą wersją pierogów z mięsem. Przygotowując pierogi z pasztetową nie musimy gotować mięsa i później mielić go w maszynce. Farsz z pasztetu polecam wzbogacić dodając podsmażoną cebulkę i pieczarki. Należy je tylko jak najdrobniej posiekać oraz odcisnąć wodę z pieczarek.

Pierogi z farszem z pasztetu poznałam dzięki przyjaciółce, która jada czasem takie u swojej teściowej. Tak się nimi zachwycała, że postanowiłam zrobić tę wersję pierogów.

Pamiętajcie aby do farszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Najlepiej kupować ją w sklepie mięsnym na wagę, niż gotową z marketu. Pasztetowa jest na ogół sprzedawana we flaku. Możecie użyć zarówno drobiowej, wieprzowej, jak mieszanej pasztetowej. Pierogi z pasztetową moim zdaniem najlepiej komponują się ze stopionym boczkiem i cebulką. Stanowią wysoko energetyczny posiłek.

Serdecznie polecam wam również:

pierogi ruskie

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe)

(około 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej (typ 500 lub 550)

– ok. 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

– 500g dobrej pasztetowej

– 5-6 pieczarek (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 2-3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka smalcu

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo (do polania):

– 1 cebula

– stopiony boczek

Jak zrobić pierogi z pasztetową?

Farsz: Cebulę i pieczarki obrać, pokroić jak najdrobniej. Czosnek drobniutko posiekać. Na łyżce smalcu zeszklić najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Kiedy puszczą sok doprawić solą. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę i zestawić z palnika. Odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Pasztetową wycisnąć z flaka do miski, dodać podsmażoną cebulę, pieczarki i czosnek. Wbić jajko i dodać bułkę tartą. Farsz dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Powinna mieć wyrazisty smak.

Ciasto: Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco wody. Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu. Dokładnie zlepiać brzegi, robiąc na koniec falbanki.

W międzyczasie zagotować osoloną wodę z w garnku, dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z pasztetową podawać polane cebulką i stopionym boczkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sałatka na krakersach z tuńczykiem
Nastepny Prosta zapiekanka kalafiorowa

16 komentarzy

  1. Magda
    15 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na pierogi, chętnie bym spróbowała z takim farszem :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Nie sądziłam, że są takie smaczne :-)

  2. Marzena
    15 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawy farsz do pierożków, muszą być pyszne :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Fajnie smakują :)

  3. agata
    15 stycznia 2018
    Odpowiedz

    To chyba dla mnie zbyt wiele ;D

    • Helen G.
      Helen G.
      15 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Wiem, że nie każdy lubi pasztetową.

  4. mojamalakuchnia
    16 stycznia 2018
    Odpowiedz

    pyszne pierożki! i jakie ładne! pozdrawiam ciepło <3

    • Helen G.
      Helen G.
      16 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję:) Również pozdrawiam*)

  5. Ewelina Serafińska
    16 stycznia 2018
    Odpowiedz

    U mnie pasztetowa tylko do uszek i do barszczu ;p

    • Helen G.
      Helen G.
      16 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Też fajny pomysł na jej wykorzystanie :)

  6. Ervisha
    17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Mój tato byłby zadowolony :)

  7. aknezz
    17 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Przyznam, że zaskoczył mnie ten przepis. Robię co jakiś czas pierogi ale taki farsz jest dla mnie nowością. Może kiedyś skorzystam z przepisu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dla mnie do niedawna również był nowością. Polecam spróbować :)

  8. Kuchnia MagdaLeny
    20 stycznia 2018
    Odpowiedz

    ooo ciekawy pomysł :)

  9. Ania
    21 stycznia 2018
    Odpowiedz

    O pierogach z pasztetową słyszałam ale jeszcze nie miałam okazji jeść :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Polecam spróbować zrobić przy okazji :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *