Prosta zapiekanka kalafiorowa


Prosta zapiekanka kalafiorowa

Oprócz kalafiora zawiera ziemniaki, szynkę i pieczarki. Dlaczego prosta zapiekanka kalafiorowa? Gdyż nie wymaga zbyt wiele pracy. W dodatku nie trzeba robić do zapiekanki niej sosu beszamelowego. Wystarczy śmietanę wymieszać z jajkami i na koniec potrawę posypać startym żółtym serem. Zapiekanka z kalafiora to pomysł na smaczny i sycący obiad. Zadowoli niejednego głodnego. Wegetarianie mogą zrezygnować z szynki.

Serdecznie polecam wam również inne pyszne zapiekanki:

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

zapiekanka chłopska

ziemniaki zapiekane z boczkiem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kalafior

– 4 ziemniaki

– 15 dag szynki

– 15 dag sera żółtego

– 250g pieczarek

– 1 cebula

– pół pęczka natki pietruszki

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz

Sos:

– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Jak zrobić prostą zapiekankę kalafiorową?

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, liście i głąb odkroić. Gotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo, przez 10 minut. Ziemniaki ugotować także na pół twardo. Pokroić w nieduże plastry.

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko posolić i dodać pieprzu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamieszać. Przecedzić z nadmiaru płynu.

Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem. Wyłożyć kalafior, ziemniaki i na koniec podsmażone pieczarki z cebulą i szynką. Równomiernie rozprowadzić.

Przygotować sos: Jajka rozbełtać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sos wylać na zapiekankę. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę kalafiorową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 20 minut do zarumienia. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Pierogi z pasztetową
Nastepny Kruche ciasteczka z marmoladą

11 komentarzy

  1. Ervisha
    19 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Lubię kalafiora ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Ja również :)

  2. aknezz
    19 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Lubię tego typu zapiekanki ale bez grzybów :)

  3. Kuchnia MagdaLeny
    20 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Pyszna zapiekanka :)

  4. agata
    20 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Kalafior to chyba jedyne warzywo, za którym nie przepadam :)

  5. Ania
    21 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie zapiekani, a ta z kalafiorem podoba mi się bardzo :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam, jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu :-)

  6. Ewa
    24 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubimy zapiekanki a ta jest całkiem inna, niż wszystkie jakie znam. Podoba mi się ten przepis:)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Miło mi :)

  7. pirelka
    24 stycznia 2018
    Odpowiedz

    W zapiekance nigdy nie robiłam kalafiora, chyba czas to nadrobić :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Spróbuj Pirelko :) Kalafior fajnie komponuje się z innymi warzywami i dodatkami :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *