Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem

Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem
To bardzo smaczna wegetariańska zapiekanka. Przepis na ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem znalazłam w książce Barbary Adamczewskiej „Jedna potrawa-kilka dań”. Nieco go zmodyfikowałam. Recepturę wzbogaciłam o dodatek sosu beszamelowego. Zapiekanka jest naprawdę pyszna, polecam!
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 woreczki ryżu (200g) lub niepełna szklanka suchego ryżu
– 5 jaj ugotowanych na twardo
– 450g mrożonego szpinaku (1 op.) lub 75 dag świeżego
– 15 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
– 2 łyżki masła
– 1-2 łyżki oleju
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki
– ½ szklanki mleka
– kurkuma
– sól, pieprz
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka
– mielona gałka muszkatołowa
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, biały pieprz
Dodatkowo:
– suszona natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem?
Ryż ugotować. Odcedzić. Wsypać do miski. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać i dodać do ryżu. Dodać 1-2 łyżki oleju (by ryż nie był suchy) i połowę startego żółtego sera. Doprawić do smaku szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić masło i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu, aż się rozpuści. Zagęścić mąką, zamieszać. Następnie wlać mleko. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dusić jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zamieszać. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę warstwy ryżu z jajkami, na to całą masę szpinakową i resztę ryżu. Na wierzch wylać sos beszamelowy i posypać pozostałą częścią startego żółtego sera. Oprószyć zapiekankę suszoną pietruszką. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 ˚C, aż ser się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem na 10 minut, by ser nieco stężał. Zapiekanka będzie się wówczas lepiej kroić.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Podoba mi sie ten pomysl! Odkad poznalam szpinak, zostalam jego wierna fanka :)
Świetny pomysł, na pewno wypróbuję :)
wygląda super! ryż zapiekany to w ogóle jest coś fantastycznego, jakiś czas temu robiłyśmy z jabłkami i cynamonem, i od tej pory nie dam złego słowa na ryż z piekarnika powiedzieć!:D
Takie zapiekanki uwielbiam. Świetnie wygląda ;D
Uwielbiam takie połączenia…mniam:-)
Przepyszna zapiekanka! Cala rodzinka wcinala, az sie uszy trzesly. Przepis dodany do ulubionych, a potrawa bedzie wracala czesto na nasz stol – dziekuje!
Cieszę się, że danie smakowało całej rodzinie:) Pozdrawiam*)
Świetny pomysł na zdrowe danie :)
Bardzo go lubię :-)