Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem


Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem

To bardzo smaczna wegetariańska zapiekanka. Przepis na ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem znalazłam w książce Barbary Adamczewskiej „Jedna potrawa-kilka dań”. Nieco go zmodyfikowałam. Recepturę wzbogaciłam o dodatek sosu beszamelowego. Zapiekanka jest naprawdę pyszna, polecam !

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 woreczki ryżu (200g) lub niepełna szklanka suchego ryżu

– 5 jaj ugotowanych na twardo

– 450g mrożonego szpinaku (1 op.) lub 75 dag świeżego

– 15 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

– 2 łyżki masła

– 1-2 łyżki oleju

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 łyżki mąki

– ½ szklanki mleka

– kurkuma

– sól, pieprz

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– sól, biały pieprz

Dodatkowo:

– suszona natka pietruszki do posypania

Jak zrobić ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem?

Ryż ugotować. Odcedzić. Wsypać do miski. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać i dodać do ryżu. Dodać 1-2 łyżki oleju (by ryż nie był suchy) i połowę startego żółtego sera. Doprawić do smaku szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić masło i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu, aż się rozpuści. Zagęścić mąką, zamieszać. Następnie wlać mleko. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dusić jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje.

Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zamieszać. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę warstwy ryżu z jajkami, na to całą masę szpinakową i resztę ryżu. Na wierzch wylać sos beszamelowy i posypać pozostałą częścią startego żółtego sera. Oprószyć zapiekankę suszoną pietruszką. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 ˚C, aż ser się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem na 10 minut, by ser nieco stężał. Zapiekanka będzie się wówczas lepiej kroić.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ryz-zapiekany-z-jajkami-i-szpinakiemryz-zapiekany-z-jajkami-i-szpinakiem2ryz-zapiekany-z-jajkami-i-szpinakiem1
loading...
Poprzedni Buraczki na ciepło
Nastepny Ciasto z kremem bananowo-kokosowym

7 komentarzy

  1. Maggie
    12 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Podoba mi sie ten pomysl! Odkad poznalam szpinak, zostalam jego wierna fanka :)

  2. mania179
    14 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Świetny pomysł, na pewno wypróbuję :)

  3. Maja i Kamila
    14 stycznia 2012
    Odpowiedz

    wygląda super! ryż zapiekany to w ogóle jest coś fantastycznego, jakiś czas temu robiłyśmy z jabłkami i cynamonem, i od tej pory nie dam złego słowa na ryż z piekarnika powiedzieć!:D

  4. slyvvia
    16 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Takie zapiekanki uwielbiam. Świetnie wygląda ;D

  5. Dorota
    20 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie połączenia…mniam:-)

  6. Iza
    28 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Przepyszna zapiekanka! Cala rodzinka wcinala, az sie uszy trzesly. Przepis dodany do ulubionych, a potrawa bedzie wracala czesto na nasz stol – dziekuje!

    • Helen G.
      Helen G.
      28 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że danie smakowało całej rodzinie:) Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *