Quishe lorraine z boczkiem i cebulą


Quishe lorraine to odmiana tarty, najczęściej wytrawnej. To pyszny, kruchy placek z nadzieniem z mięsa i warzyw. Dzisiejsza wersja tarty zawiera boczek, cebulę por i oliwki.

(dla 4 osób)
Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki
– 120 g masła
– 2 łyżki wody
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:
– 25 dag wędzonego boczku lub szynki
– 2 cebule
– por (tylko biała część)
– 1 ząbek czosnku
– pęczek natki pietruszki
– garść oliwek zielonych bądź czarnych
– 3 jajka
– 1 szklanka gęstej śmietany 18%
– sól, pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło,  sól i wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po chwili dodać cebule pokrojone w drobną kostkę i  posiekany czosnek. Smażyć kilka minut. W misce rozbełtać jajka ze śmietaną, posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zimnym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty albo tortownicę.  Zrobić nakłucia widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez 15-20 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z boczku i cebuli. Rozłożyć na cieście kilka oliwek i zalać masą jajeczną. Piec jeszcze przez ok. 30 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru. Kroić tartę na kawałki jak pizzę, podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

quishe-lorraine-z-boczkiem-i-cebula1quishe-lorraine-z-boczkiem-i-cebula
loading...
loading...
Poprzedni Kopytka
Nastepny Surówka z selera i jabłka

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *