Kopytka


Kopytka

To uniwersalne kluski, które świetnie zastępują ziemniaki w daniach z wszelkimi sosami. Kopytka pasują do mięs duszonych i gulaszy. Można je także jeść solo polane bułką z masłem. Kopytka przyrządza się z ugotowanych utłuszczonych, bądź przepuszczonych przez praskę ziemniaków, mąki, jajka i dodatku soli. W przeciwieństwie do klusek leniwych, nie zawierają twarogu (polecam też kluski leniwe z mąki jaglanej).

Kopytka robi się dość szybko. Ja zwykle dzień wcześniej wieczorem gotuję ziemniaki, dokładnie ubijam i po ostudzeniu wkładam do lodówki. Jeśli też tak chcecie zrobić, to pamiętajcie aby tuż przed robieniem kopytek, raz jeszcze ubić ziemniaki aby pozbyć się ewentualnych grudek. W przypadku, gdy przyrządzacie kopytka na bieżąco, ziemniaki po ugotowaniu i ubiciu powinny być całkowicie ostudzone.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 jajko

– sól

Do polania (jeśli jemy kopytka solo):

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka bułki tartej

Jak zrobić kopytka?

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej ugotować je wcześniej. Ziemniaki powinny być zimne. Na stolnicę wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodać ziemniaki. Zrobić zagłębienie, wbić jajko i dodać sól (ok. 1/2 łyżeczki). Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Kopytka są smaczniejsze, kiedy są miękkie.

Ciasto podzielić je na 4 części. Stolnicę podsypać mąką. Z każdej części po kolei formować dłońmi wałek i kroić nożem 1,5-centymetrowe romby. Kopytka wrzucać partiami gotującej się osolonej wody, z dodatkiem odrobiny oleju i gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Wyciągać łyżką cedzakową na talerze. Podawać z różnymi sosami np. z sosem pieczarkowym,  jako dodatek do mięs (zwłaszcza gulaszów, mięs duszonych np.  gulaszu wołowego na ostro, karkówki duszonej z grzybami albo szynki w sosie własnym) zamiast ziemniaków. Kopytka są również  bardzo smaczne jako samodzielne danie, odsmażane na maśle z dodatkiem bułki tartej i szczypty cynamonu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kopytka5kopytka1kopytkakopytka3kpytka6
loading...
Poprzedni Surówka z kiszonej kapusty
Nastepny Quishe Lorraine z boczkiem

1 Comment

  1. Arvén
    30 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Zawsze tak samo pyszne…comfort food w najlepszym wydaniu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *