Kopytka


DSCN1240

Kopytka świetnie zastępują ziemniaki. Można je podawać do sosów np. grzybowego bądź mięs duszonych.

DSCN1240

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– 2 szklanki mąki

– 1 jajko

– szczypta soli
Do polania:

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka bułki tartej

 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Pozostawić do ostygnięcia. Na stolnicę wsypać ok. 2/3 przesianej mąki, dodać ziemniaki. Zrobić zagłębienie w środku, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. Stolnicę podsypać mąką. Z każdej części po kolei formować wałek rękami i kroić nożem 3 cm romby. Kopytka wrzucać partiami gotującej się osolonej wody i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem i bułką tartą, z sosem grzybowym bądź jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków.

*Polecam również odsmażane na maśle z dodatkiem bułki tartej i szczypty cynamonu.

Smacznego!

Helen G.DSCN1247

 

Poprzedni Surówka z kiszonej kapusty
Nastepny Quishe lorraine z boczkiem i cebulą

1 Comment

  1. Arvén
    30 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Zawsze tak samo pyszne…comfort food w najlepszym wydaniu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *