Pyzy z mięsem


Pyzy z mięsem polane stopionym boczkiem i cebulką to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja babcia takie właśnie przyrządzała. Pamiętam ten aromat omasty z podsmażonego boczku i cebulki, jaki unosił się w kuchni. Uważam, że pyzy z mięsem to idealne danie szczególnie podczas chłodnych dni, bowiem jest kaloryczne i zapewni uczucie sytości na długi czas. Przyznam, że pyzy z mięsem należą do dość pracochłonnych potraw ale powiem krótko:  są zdecydowanie warte zachodu! :)

(ok. 20 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1-1,2 kg ziemniaków (połowa ugotowana, połowa starta na tarce o małych oczkach)
– 1 jajko
– 5-6 łyżek mąki pszennej
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki soli

Farsz mięsny:
– 300g mięsa ugotowanego mięsa lub upieczonego i zmielonego w maszynce, ewentualnie mięso mielone podsmażone
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– po 1 łyżeczce majeranku i szałwii
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– podsmażony boczek z cebulką

Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso mielimy wraz z przesmażoną  na maśle cebulką w maszynce do mięsa. Jeśli używamy surowego mielonego mięsa należy je podsmażyć (farsz nie będzie niestety gładki tylko z grudkami). Farsz doprawić przyprawami, wbić jajko. Odstawić.

Ciasto: Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ubić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć je rękami z nadmiaru wody.

Przełożyć na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól, mąki i zagnieść ciasto. Kroić ciasto na kawałki, z każdego zrobić wałek, którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na  nieduże placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić. Pyzę formować w dłoniach oprószonych mąką ziemniaczaną w kulki. Zagotować w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać na wrzątek pyzy partiami. Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelni wpierw stopić boczek pokrojony kosteczkę, następnie dodać cebulkę drobno posiekaną i smażyć do jej zarumienienia. Pyzy z mięsem podawać polane omastą z boczku i cebulki.

Smacznego!
Helen G.


Galeria zdjęć

pyzy-z-miesempyzy-z-miesem1pyzy-z-miesem2
loading...
loading...
Poprzedni Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozarellą
Nastepny Kakaowe naleśniki z mąki graham z czekoladowym sosem

5 komentarzy

  1. wedelka
    9 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Coś dla mnie :) Jestem zdecydowanie kluchoholiczką :)) Takie pyzy pamiętam robiła moja babcia. Uwielbiałam je :)

  2. http://bedziesztojadl.blogspot.com/
    10 stycznia 2014
    Odpowiedz

    zdaje mi się,że nawet wrodzone lenistwo mnie nie powstrzyma przed wypróbowaniem tego przepisu:)

  3. justka2712
    14 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszystkie "kluskowate" dania :) A pyzy to już w szczególności :)

  4. Kasss
    31 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    A jaki rodzaj mięsa będzie najlepszy ? i ile gotować czy smażyć ?

    • Helen G.
      Helen G.
      31 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Może być to mięso z szynki, łopatki lub z piersi indyka, ugotowane do miękkości w osolonej wodzie i następnie zmielone lub ewentualnie gotowe mięso mielone podsmażone, tylko wtedy nie jest ono takie „miałkie”.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *