MięsaPotrawy mączne

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Najsmaczniejsze są polane stopionym boczkiem i cebulką. Pyzy z mięsem najlepsze robiła moja babcia. Pamiętam ten aromat omasty z podsmażonego boczku i cebulki, jaki unosił się w jej kuchni. Pyzy z mięsem to idealne danie szczególnie podczas chłodnych dni.

Pyzy ziemniaczane z mięsem choć to  kaloryczne danie, to zapewni wam uczucie sytości na dobrych kilka godzin. Niestety są pracochłonne ale powiem krótko:  pyzy są zdecydowanie warte zachodu! :)

Zobacz takżekartacze z mięsem (cepeliny).

(około 20 sztuk)

Składniki:

Ciasto:
– 1-1,2 kg ziemniaków (połowa ugotowana, połowa starta na tarce o małych oczkach)

– 1 jajko

– 2 łyżki mąki pszennej

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– ½ łyżeczki soli

Farsz mięsny:
– 300g mięsa ugotowanego mięsa lub upieczonego i zmielonego w maszynce, ewentualnie mięso mielone podsmażone

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła

– 1 jajko

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– podsmażony boczek z cebulką

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z przesmażoną  na maśle cebulką. Wbić wbić jajko, dodać przyprawy. Odstawić.

Ciasto: Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ubić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie, by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć ziemniaki rękami z nadmiaru wody.

Przełożyć na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól, mąki i zagnieść ciasto. Kroić ciasto na kawałki, z każdego zrobić wałek, którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na nieduże placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić.  Porcję ciasta formować w dłoniach oprószonych mąką ziemniaczaną w kulki.

Zagotować w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Pyzy wrzucać na wrzątek partiami. Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelni wpierw stopić boczek pokrojony kosteczkę, następnie dodać cebulkę drobno posiekaną i smażyć do jej zarumienienia. Pyzy z mięsem podawać polane omastą z boczku i cebulki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pyzy z mięsem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Coś dla mnie :) Jestem zdecydowanie kluchoholiczką :)) Takie pyzy pamiętam robiła moja babcia. Uwielbiałam je :)

  2. zdaje mi się,że nawet wrodzone lenistwo mnie nie powstrzyma przed wypróbowaniem tego przepisu:)

    1. Może być to mięso z szynki, łopatki lub z piersi indyka, ugotowane do miękkości w osolonej wodzie i następnie zmielone lub ewentualnie gotowe mięso mielone podsmażone, tylko wtedy nie jest ono takie „miałkie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button