MięsaPotrawy mączne

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Najsmaczniejsze są polane stopionym boczkiem i cebulką. Pyzy z mięsem najlepsze robiła moja babcia. Pamiętam ten aromat omasty z podsmażonego boczku i cebulki, jaki unosił się w jej kuchni. Pyzy z mięsem to idealne danie szczególnie podczas chłodnych dni.

Pyzy ziemniaczane z mięsem choć to  kaloryczne danie, to zapewni wam uczucie sytości na dobrych kilka godzin. Niestety są pracochłonne ale powiem krótko:  pyzy są zdecydowanie warte zachodu! :)

Zobacz takżekartacze z mięsem (cepeliny).

(około 20 sztuk)

Składniki:

Ciasto:
– 1-1,2 kg ziemniaków (połowa ugotowana, połowa starta na tarce o małych oczkach)

– 1 jajko

– 2 łyżki mąki pszennej

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– ½ łyżeczki soli

Farsz mięsny:
– 300g mięsa ugotowanego mięsa lub upieczonego i zmielonego w maszynce, ewentualnie mięso mielone podsmażone

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła

– 1 jajko

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– podsmażony boczek z cebulką

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z przesmażoną  na maśle cebulką. Wbić wbić jajko, dodać przyprawy. Odstawić.

Ciasto: Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ubić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie, by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć ziemniaki rękami z nadmiaru wody.

Przełożyć na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól, mąki i zagnieść ciasto. Kroić ciasto na kawałki, z każdego zrobić wałek, którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na nieduże placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić.  Porcję ciasta formować w dłoniach oprószonych mąką ziemniaczaną w kulki.

Zagotować w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Pyzy wrzucać na wrzątek partiami. Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelni wpierw stopić boczek pokrojony kosteczkę, następnie dodać cebulkę drobno posiekaną i smażyć do jej zarumienienia. Pyzy z mięsem podawać polane omastą z boczku i cebulki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

pyzy-z-miesem1
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. zdaje mi się,że nawet wrodzone lenistwo mnie nie powstrzyma przed wypróbowaniem tego przepisu:)

    1. Może być to mięso z szynki, łopatki lub z piersi indyka, ugotowane do miękkości w osolonej wodzie i następnie zmielone lub ewentualnie gotowe mięso mielone podsmażone, tylko wtedy nie jest ono takie „miałkie”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close