MięsaPotrawy mącznePotrawy regionalne

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Znane też jako cepeliny. Kartacze z mięsem mielonym to jedna z potraw regionalnych Podlasia i Suwalszczyzny. Na Litwie kartacze są określane jako cepeliny. Kartacze to kluski z surowych startych ziemniaków i tych gotowanych, wypełnione mięsnym nadzieniem i oblane sowicie stopionym boczkiem oraz cebulką.

W smaku przypominają klasyczne pyzy, z tą różnicą że różnią się od nich kształtem. Pyzy są okrągłe zaś kartacze podłużne. Ilość dodanej do ciasta mąki ziemniaczanej zależy do gatunku ziemniaków.  Najlepiej jest wybierać te mączyste oznaczone jako B albo BC. W przypadku ziemniaków bardzo wodnistych, ilość mąki będzie większa.

Zobacz takżepyzy z mięsem.

(około 20 sztuk)

Składniki:

Ciasto ziemniaczane:

– 2 kg ziemniaków najlepiej z gatunku mączystych

– 1 jajko

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka soli

Farsz mięsny:

– 600 g ugotowanego i zmielonego mięsa z łopatki albo szynki (można dać ewentualnie też mięso z rosołu)

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2-3 łyżki smalcu

– 1 łyżka majeranku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 200g boczku wędzonego*

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju

*można dać też trochę słoniny

Jak zrobić kartacze z mięsem?

Farsz mięsny: Mięso ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Cebule pokroić bardzo drobno, czosnek posiekać. Na smalcu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Masę doprawić solą, pieprzem oraz tartym w dłoniach majerankiem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.

Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki podzielić na 3 części, jedną część (1/3) ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc. Resztę (2/3) ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki bardzo dokładnie odcisnąć z soku. Sok pozostawić, odczekać parę minut, płyn zlać. Powstały na dnie krochmal dodać do ciasta ziemniaczanego.

Ziemniaki tarte połączyć z ugotowanymi, wbić jajko, dodać sól oraz dodać mąkę ziemniaczaną. W przypadku bardzo wodnistych ziemniaków dodać jeszcze trochę mąki, ale też nie za dużo bo ciasto będzie potem za twarde. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować na podsypanej mąką stolnicy wałek. Kroić kawałki o długości około 4-5 cm. Każdy rozpłaszczyć w dłoni kłaść porcję farszu mięsnego i zlepiać. Formować owalne pyzy.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Kartacze gotować partiami 20 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Kartacze nakładać łyżką cedzakową talerze.

Przygotować omastę: Na patelni stopić najpierw pokrojony na kawałki boczek lub i słoninę. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Dodać do boczku, smażyć jeszcze kilka minut aż lekko się zezłoci. Gorące kartacze polewać boczkiem z cebulką.

Smacznego!

Helen G.

Kartacze z mięsem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Dziękuję za ten przepis 😉 uwielbiam kartacze ale nigdy ich nie robiłam i nie umiem „chyba ” 🙂 i jutro będę próbować bo aż mi tu pachną 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button