Potrawy dla DzieciPotrawy mączneWegetariańskie

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Z  białym serem i fetą. Pierogi ze szpinakiem to świetna odmiana dla tradycyjnych pierogów ruskich. Za sprawą dużej ilości czosnku oraz sera fety, pierogi ze szpinakiem nie są mdłe. Składniki farszu można dowolnie modyfikować.

Osobiście lubię dodawać do farszu szpinakowego trochę białego sera, fetę, mieloną gałkę muszkatołową oraz mieloną ostrą paprykę. Pierogi ze szpinakiem i serem mają dla mnie pełny smak.

Pierogi ze szpinakiem i fetą to fajne wegetariańskie danie, lubiane zwykle przez dzieci. Pamiętajcie tylko aby nie przesadzać z solą, gdyż ser feta jest już dosyć słony. Ja zazwyczaj daję do pierogów  szpinak mrożony, choć możecie użyć również świeżych liści. Trzeba je tylko drobno posiekać. Zachęcam was gorąco do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu !

Zobacz także pierogi z serem na słodko.

(około 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto na pierogi:

– 500g mąki typ 500 lub 550

– około 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz szpinakowy:

– 450g szpinaku (daję mrożony)

– 2 łyżki oleju

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 100g twarogu półtłustego

– 1 opakowanie sera feta (270g)

– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Farsz szpinakowy: Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż szpinak całkowicie się rozpuści.

Szpinak odcedzić na sicie. Przełożyć z powrotem do rondla, dodać drobno posiekany czosnek oraz ser biały i fetę. Rozdrobnić widelcem lub ubijakiem do ziemniaków. Wymieszać. Szpinak doprawić do smaku solą (ostrożnie, bo ser feta jest dosyć słony), czarnym pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i ostrą papryką. Odstawić.

Ciasto na pierogi: Na stolnicę lub dużej miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i tyle gorącej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować na cienki placek. Resztę owinąć folią spożywczą, by nie schło.

Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać około 1 łyżeczką farszu i dokładnie zlepić brzegi. Następnie robić falbanki lub wianuszek. Można też na wcześniej zlepionych pierogach zrobić wzór, dociskając brzegi końcówką widelca. Duży garnek z osoloną wodą i łyżeczką oleju wstawić na gaz.

Pierogi wkładać partiami na wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi ze szpinakiem podawać polane zrumienioną  na oleju cebulką.

Smacznego!

Helen G.

 

Pierogi ze szpinakiem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Waśnie wróciłam dziś z kraju i u mamy były właśnie takie same a drugie z kaszą gryczana i serem. Oj niebo w gębie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button