Pierogi ze szpinakiem


Pierogi ze szpinakiem

Z  białym serem i fetą. Pierogi ze szpinakiem to świetna odmiana dla tradycyjnych pierogów ruskich. Za sprawą dużej ilości czosnku oraz sera fety, pierogi ze szpinakiem nie są mdłe. Składniki farszu można dowolnie modyfikować.

Osobiście lubię dodawać do farszu szpinakowego trochę białego sera, fetę, mieloną gałkę muszkatołową oraz mieloną ostrą paprykę. Pierogi ze szpinakiem i serem mają dla mnie pełny smak.

Pierogi ze szpinakiem i fetą to fajne wegetariańskie danie, lubiane zwykle przez dzieci. Pamiętajcie tylko aby nie przesadzać z solą, gdyż ser feta jest już dosyć słony. Ja zazwyczaj daję do pierogów  szpinak mrożony, choć możecie użyć również świeżych liści. Trzeba je tylko drobno posiekać. Zachęcam was gorąco do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu !

Zobacz także

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

pierogi z serem na słodko.

(około 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto na pierogi:

– 500g mąki typ 500 lub 550

– około 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz szpinakowy:

– 450g szpinaku (daję mrożony)

– 2 łyżki oleju

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 100g twarogu półtłustego

– 1 opakowanie sera feta (270g)

– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Farsz szpinakowy: Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż szpinak całkowicie się rozpuści.

Szpinak odcedzić na sicie. Przełożyć z powrotem do rondla, dodać drobno posiekany czosnek oraz ser biały i fetę. Rozdrobnić widelcem lub ubijakiem do ziemniaków. Wymieszać. Szpinak doprawić do smaku solą (ostrożnie, bo ser feta jest dosyć słony), czarnym pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i ostrą papryką. Odstawić.

Ciasto na pierogi: Na stolnicę lub dużej miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i tyle gorącej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować na cienki placek. Resztę owinąć folią spożywczą, by nie schło.

Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać około 1 łyżeczką farszu i dokładnie zlepić brzegi. Następnie robić falbanki lub wianuszek. Można też na wcześniej zlepionych pierogach zrobić wzór, dociskając brzegi końcówką widelca. Duży garnek z osoloną wodą i łyżeczką oleju wstawić na gaz.

Pierogi wkładać partiami na wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi ze szpinakiem podawać polane zrumienioną  na oleju cebulką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

 

Loading...
Poprzedni Kartacze z mięsem
Nastepny Sałatka z tuńczykiem i pieczarkami

7 komentarzy

  1. Magda
    14 marca 2019
    Odpowiedz

    Pycha pierogi, też dodaję do farszu szpinakowego trochę białego sera :)

  2. Ervisha
    17 marca 2019
    Odpowiedz

    Lubię ale bez sera. Twoje mają piękną falbankę ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 marca 2019
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  3. Ania
    17 marca 2019
    Odpowiedz

    Waśnie wróciłam dziś z kraju i u mamy były właśnie takie same a drugie z kaszą gryczana i serem. Oj niebo w gębie :)

  4. Kuchcik
    18 marca 2019
    Odpowiedz

    Pysznie wyglądają :) Dawno ze szpinakiem nie robiłam.

    • Helen G.
      Helen G.
      18 marca 2019
      Odpowiedz

      Dziękuję ;-)

  5. Gotuj w domu
    18 marca 2019
    Odpowiedz

    Świetna propozycja, chętnie wypróbuję :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *