Sałatka grecka


To jedna z klasycznych sałatek, które regularnie podaję do obiadu. Jak nazwa wskazuje, wywodzi się z kuchni greckiej. Sałatka grecka jest niezwykle smaczne w swej prostocie. Pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i tych z ryb.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2-3 liście sałaty lodowej

– 1 mały pomidor

– 1/3 ogórka szklarniowego lub 1 mały gruntowy

– 1/3 opakowania sera feta (270g) lub garść fety w koszyczku

– garść czarnych lub zielonych oliwek

– 1 mała cebula czerwona

– oregano, bazylia

– kilka kropli soku z cytryny

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól morska, pieprz

Sałatę opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać także pokroić w kawałki.  Cebulkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Ser feta pokroić z kostkę. Warzywa umieścić w salaterce rozpoczynając od sałaty lodowej. Na wierzchu przystroić kawałkami sera feta i oliwkami. Sałatkę oprószyć oregano i bazylią (można użyć także świeżych ziół). Oliwę wymieszać z solą, ziołami i sokiem z cytryny. Polać sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-greckasalatka-grecka1
loading...
loading...
Poprzedni Omlet z parówką, groszkiem i marchewką konserwową
Nastepny Palmiery cynamonowe

3 komentarze

  1. W kuchni Uli
    5 stycznia 2013
    Odpowiedz

    ślicznie wygląda w tej miseczce

  2. Anulla
    5 stycznia 2013
    Odpowiedz

    apetyczna sałatka:)

  3. Beatrice
    6 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Sałatkę grecką uwielbiam, także w takiej wersji, gdyż najbardziej lubię bez sałaty, tak jak to w Grecji robią i tylko z oliwą z oliwek.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *