Czeskie knedliki


Czeskie knedliki

Najpyszniejsze z gulaszem. Knedliki czy też knedliczki są bardzo popularne nie tylko w kuchni czeskiej ale  także w słowackiej, austriackiej oraz niemieckiej (bawarskiej). W smaku przypominają nieco pampuchy. Czeskie knedliki (knedle) świetnie zastępują kluski. Przyrządza się je na bazie ciasta drożdżowego. Knedliczki idealnie komponują się z  mięsnym gulaszem albo ze sztuką mięsa w sosie. Genialnie chłoną sos.

Ciasto na czeskie knedliki można przygotować na kilka sposobów – z ugotowanych ziemniaków (bramborové knedlíky), z ziemniaków wymieszanych z surowymi tzw. włochate knedliki albo po prostu z białej mąki, z dodatkiem drożdży.

Jedne z najbardziej popularnych knedlików to knedliki bułczane (houskové knedlíky), do których dodaje się pokrojoną w kosteczkę kajzerkę, zrumienioną wcześniej na maśle. Przygotowałam dziś dla was podstawową wersję czeskich knedli, jaką jadłam w jednej z praskich knajpek. Taka smakuje mi najbardziej.

Knedle czeskie gotuje w osolonym wrzątku, podobnie jak nasze kluski śląskie czy kopytka. Obecnie są dodatkiem do dania głównego, niegdyś zaś zwłaszcza w biednych domach zastępowały cały posiłek.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 300g mąki pszennej

– 125 ml mleka

– 10g drożdży

– 1 jajko

– ½ łyżeczki cukru

– większa szczypta soli

Jak zrobić czeskie knedliki?

Mleko lekko podgrzać w garnuszku. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, ½ łyżeczki cukru i około 50 ml mleka. Wymieszać. Nakryć spodeczkiem. Pozostawić na około 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

Do większej miski wlać pozostałe mleko. Wbić jajko, dodać przesianą przez sito mąkę oraz sól. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto drożdżowe powinno mieć zwartą konsystencję. Ciasto przykryć w misce bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Nastawić duży garnek z osoloną wodą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą uformować podłużny wałek. Knedliki odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Knedliki gotować w osolonym wrzątku po dwa na raz przez około 15-20 minut. W tym czasie zwiększą swoją objętość. Pamiętajmy jednak, że ciasto nie może być surowe. W połowie czasu gotowania przewrócić je na drugą stronę. Odcedzone jeszcze gorące knedliki nakłuć widelcem w w kilku miejscach i pokroić ostrym nożem na plastry.

Czeskie knedliki podawać z gulaszem albo ze sztuką mięsa w sosie i surówką. Ja swoje podałam z szynką w sosie cebulowym. Knedliki na drugi dzień można odgrzewać na parze, na patelni na maśle lub mikrofalówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Surówka z czerwonej kapusty
Nastepny Kluski śląskie

7 komentarzy

  1. Magda
    8 października 2018
    Odpowiedz

    Z gulaszem muszą być pyszne :)

  2. Ania
    8 października 2018
    Odpowiedz

    Na takie knedliki miałabym ochotę :) Pysznie wyglądają :)

  3. Ania
    10 października 2018
    Odpowiedz

    Ładnie wyglądają i pewnie tak też smakują :)

    • Helen G.
      Helen G.
      10 października 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję ;-) Knedliki są bardzo smaczne ;-)

  4. Ervisha
    10 października 2018
    Odpowiedz

    Słyszałam o nich ale nie jadłam ;)

  5. Kobieta po 30
    11 października 2018
    Odpowiedz

    Moja mama robiła swego czasu…lubiłam je :)

  6. Malwina
    12 października 2018
    Odpowiedz

    Pyszne są. U mnie zawsze z jakimś sosem i obowiązkowo z kapustą :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *